Op de perspresentatie van de openluchtopera Orfeo ed Eurydice op Soestdijk waren destijds een kleine honderd mens pers en sponsors afgekomen. Bij de presentatie van de voorstelling ‘Veel gedoe om niets’ trok De Utrechtse Spelen slechts een handje vol: iemand van weblog cultuurpodium.nl, twee mensen van het Stadsblad Utrecht en een onbestemde cameraploeg die uitsluitend voor Suzan Visser was gekomen.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Dan voelt dat toch een beetje katterig, terwijl je daar staat met een paar hele goede en bekende acteurs, een tamelijk revolutionair voorstellingsidee en The New Cool Collective. Als dat maar geen voorbode is van de aandacht die deze spektakelvoorstelling in augustus gaat trekken.

We waren er dus ook bij, en hebben wat beelden geschoten. Onderstaand. U mag zelf knippen en plakken, mits u ons hele dure logo laat zitten.

Het decor is opvallend. Er komt een vloer die helemaal de zaal in gaat, over de eerste rijen van de grote zaal van de Utrechtse Stadsschouwburg heen gelegd wordt, met een extra tribune, die aan zal sluiten op het balkon. Toneelgroep Amsterdam haalde zoiets een paar jaar geleden uit, maar die hadden in plaats van The New Cool Collective Joop Admiraal in een mooie jurk. Dat is toch anders.

Regisseur Jos Thie laat zich voor zijn voorstellingskeuze leiden door gezelschapsdramaturg Corien Baart. En Corien heeft dit stuk gekozen, zonder zelfs eerst de originele tekst te lezen. Ze zag de film, en dat haalde haar over. Er zullen natives van dramaturgieland zijn die dit een halsmisdaad vinden, wij vinden het eigenlijk wel eerlijk. En hoe een idee ontstaat is één, hoe het vervolgens wordt uitgevoerd is twee, En daar is regisseur Jos Thie wel vertrouwd mee.

Dat The New Cool Collective meedoet is bijzonderder dan je denkt. De club komt om in de optredens en internationale tournees, en dan twee maanden repeteren en twee maanden optreden: dat is nogal een offer. Al schijnt het repeteren met DUS voor The NCC een verademing te zijn. Vanwege de discipline.

Greg Nottrot is de grote nieuwkomer bij DUS. Met zijn eigen groepje Nieuw Utrechts Toneel heeft hij de afgelopen jaren methodes ontwikkeld om het publiek bij voorstellingen actief mee te laten doen. Vaak ging dat om diep nadenken over ingewikkelde kwesties, of meedichten met De Orde van de Dag, nu moet er worden gezorgd dat iedereen mee gaat dansen en ondertussen van de hoofdrolspelers afblijft. Een bijzondere opdracht.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Bekende Nederlander 1 is Arthur Japin, de man die QI beter kan presenteren dan Stephen Fry. De gedroomde JR voor de Nederlandse Dallas speelt ook hier een slechterik. We verwachten er veel van.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Bekende Nederlander 2 had Sabri Saad el Hamus moeten zijn, maar dat werd dus Dennis Koenen, Dennis wie?! Dennis Koenen. Hij valt in voor de Egyptenaar die op het laatst toch iets anders te doen had, en hij kan best wat. Een van de sterren van Aluin. Toneelgroep uit Utrecht. Ook in de gaten houden, dus.

Laten we eerlijk wezen, we komen natuurlijk eigenlijk allemaal voor bekende Nederlander 3: Suzan Visser. Gewoon. Omdat ze goed is. En leuk. Nog leuker dan in Gooise Vrouwen, een karakter waar ze voor de tv nog heel lang voor door zal moeten gaan. Om af te kicken: gaan kijken naar Veel gedoe om niets, dus.

Want het gaat swingen.

De voorstelling is uitsluitend te zien in Utrecht.

Foto bovenaan:
Scroll naar top