Meteen naar de inhoud

Rutte 2: Geen echt herstel gaten, wel andere toon

Daar is het dan: het regeerakkoord van het nieuwe kabinet van de man die eerder de termen ‘subisidieslaaf’ en ‘lege zalen’ in verband wist te brengen met de schone kunsten. De toon is nu anders, en dat danken we aan de inbreng van de PvdA, zoals we dus eerder blijkbaar de honende toon te danken hadden aan de PVV van Martin Bosma. Maar verder verandert er niet zo heel veel. Cultuur blijft vallen onder het lage BTW-tarief, en de CJP-cultuurkaart blijft behouden. Halbe Zijlstra sprak tot nu toe alleen van een eenmalige  reparatie, maar dat wordt dus een permanente bijdrage van de overheid. Toch een klein plusje dus.

Wat verder opvalt: het fonds PODIUMkunsten krijgt alle talentontwikkeling onder zijn hoede. Dus ook de talentontwikkeling van de BEELDENDE kunstenaars? Of hebben die altijd al talent? We hopen daarover binnenkort meer te weten.

De kunst-en cultuur-paragraaf staat hier

Kunst en Cultuur

Kunst en cultuur zijn van grote waarde voor de samenleving. Nederland heeft een naam hoog te houden in kunst en cultuur. Nederlandse ontwerpers, modemakers, dj’s en architecten veroveren de wereld. Beeldende kunst, dans, opera en musicals trekken een groot publiek. Instellingen en kunstenaars ontpoppen zich als cultureel ondernemer en boren nieuw publiek en nieuwe middelen aan. Het overheidsbeleid richt zich vooral op een sterke basisinfrastructuur, talentontwikkeling en internationale bekendheid van onze topkunst.

  • Cultuur moet toegankelijk blijven. De BTW-verhoging voor podium- en beeldende kunsten gaat definitief niet door.
  • We ondersteunen en stimuleren cultureel ondernemerschap en nieuwe financieringsvormen.

 

  • De cultuurkaart CJP voor jongeren blijft behouden. Culturele instellingen richten huneducatie op deze groep.
  • Talentontwikkeling wordt gestimuleerd via het Fonds voor de podiumkunsten en cultuureducatie.
  • Gesubsidieerde culturele instellingen hanteren de Code culturele diversiteit.
  • Het onderwijs en de cultuursector bundelen krachten ten behoeve van cultuureducatiein het basis- en voortgezet onderwijs.

Het hele document vindt u hier:

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2012/10/111454263-Rege-Er-Akko-Ord.pdf

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur