Meteen naar de inhoud

Subtiele en speelse Ernest et Célestine grote winnaar van Cinekid

Het is zeldzaam dat dezelfde film op het Cinekid-festival zowel de prijs van de jury als van het (kinder)publiek krijgt. Maar over de subtiele en sprankelende Franse tekenfilm Ernest et Célestine was iedereen het deze keer eens. Dit op prentenboeken van de in 2000 overleden Belgische illustrator Gabrielle Vincent gebaseerde verhaal werd dubbel bekroond en was daarmee dit jaar de grote winnaar. Ernest en Célestine zijn een beer en een muis die moeten ondervinden dat hun vriendschap in de beren- en muizenwereld slecht begrepen wordt.

Ernest et Célestine

Mooi ook dat Ernest et Célestine voor jongere kinderen is, want films die precies bij die leeftijd aansluiten en door hun kwaliteit, humor en originaliteit tegelijkertijd het hart van de volwassenen stelen zijn er niet al te veel. Deze charmante productie van het regisseurstrio Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner, die hiermee in Cannes al waren opgevallen, heeft het allemaal. De eerste twee animatiemakers hadden eerder al aandacht getrokken met Panique au village, een absurdistische stop-motionfilm in volstrekt andere stijl. Dat ze nu op een heel andere manier opnieuw weten te verrassen demonstreert de reikwijdte van hun talent.

 

Milo

De MovieSquad-prijs, toegekend door een jury van 12- tot 14-jarigen, ging naar Milo, een Engelstalige, Nederlands-Ierse productie over een jongen die aan de verstikkende bescherming van zijn vader ontsnapt om bij een crimineel echtpaar te leren wie hij werkelijk is. De prijs is een mooie opsteker voor het hiermee debuterende duo Berend en Roel Boorsma.

Ernest et Célestine komt op 13 december in de Nederlandse bioscoop. Milo wordt al op 8 november uitgebracht.

De juryprijs bij de Nederlandse competitie ging naar Brammetje Baas van Anna van der Heide. Een veilige keus. Brammetje is een hartveroverend, slim en ook heel druk jongetje dat moeilijk overweg kan met zijn strenge meester.

Opvallend is dat het aangrijpende en elders al vaak bekroonde Kauwboy hier werd gepasseerd. De andere genomineerden waren Mees Kees en Tony 10.

De publieksprijs ging bij de Nederlandse films naar Mees Kees, een ontroerende film die zich toevallig ook grotendeels op een basisschool afspeelt.

Leo Bankersen

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands