Dans en muziek horen bij elkaar. Toch is er in deze combinatie altijd wel weer wat nieuws te ontdekken. De Amsterdamse Cello Biënnale nodigde dansgroep LeineRoebana uit om met cellist Jakob Koranyi en CvA Percussion een dans- en muziekvoorstelling te maken op muziek van componist Tan Dun: ‘Snow in June’. LeineRoebana heeft de laatste jaren als geen andere groep laten zien hoe verrijkend onconventionele combinaties tussen dans en muziek kunnen zijn.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Natuurlijk is er vaker gedanst op cello- en slagwerkmuziek, maar Andrea Leine, Harijono Roebana en de dansers staan muziek en dans dichterbij elkaar dan gewoonlijk. Het is aan de dansers te zien hoe ze zich laten raken en inspireren door de muziek. Doorlopend straalt de groep een grote gevoeligheid voor de rijke en suggestieve muziek uit. Elke klank of tik lijkt weer een andere reeks spieren in de lichamen van de dansers in beweging te brengen. Geen moment is de dans voorspelbaar. Dat pure contact tussen dans en muziek heeft ongetwijfeld te maken met de geïntegreerde plaats die de musici in het geheel innemen. De slagwerkgroep en vooral de cellist zijn opgenomen in het bewegingsveld van de dansers. In hun opvallende witte kostuums dansen ze dicht om de muzikanten heen en benadrukken zo hoe bijzonder elke klank is, tot en met het geluid van scheurend papier of van ketsende keien.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Een andere grensverschuiving is de samenwerking van LeineRoebana met twee danseressen van Dance Forum Taipei. In de vorige twee seizoenen was LeineRoebana al een eind in oostelijke richting opgeschoven met ‘Ghost Track’, dat zij samen met Indonesische dansers en een Gamelan-orkest maakten. Nu hebben ze contact gelegd met Taiwan en weer is te zien hoe prachtig de heftige, grillige bewegingsstijl van LeineRoebana zich laat combineren met oosterse verfijning tot in de vingers. Het zijn die contrasten die maken dat elk detail de aandacht trekt.

‘Snow in June’, dansgroep LeineRoebana i.s.m. Dance Forum Taipei, componist Tan Dun, cellist Jakop Koranyi en CvA Percussion. Gezien: 28/10, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, in het kader van de Amsterdamse Cello Biënnale.  Zie http://www.leineroebana.com/ en http://www.chasse.nl/theater/detail/17578/LeineRoebana-Snow-in-June

Foto bovenaan:
Scroll naar top