Meteen naar de inhoud

Disquiet TV haalt klassieke muziek uit een keurslijf

Klassieke muziek op televisie heeft altijd iets saais. Vaak een korte inleiding door een keurige heer of dame, gevolgd door het concert zelf. Close-ups van de dirigent en solist, een longshot van het hele orkest en na afloop applaus. Alsof het medium zo nauwgezet mogelijk de etiquette van de concertzaal probeert te evenaren. Zelfs de webstreams waar meer en meer grote orkesten zich meer en meer van bedienen wijken amper van deze formule af.

Dat kan anders, dacht Michel van der Aa. Meer 2.0. Interactief, en dan niet met louter een commentfunctie. De kijker hoeft geen passieve toeschouwer te zijn, maar kan letterlijk zelf de regie voeren. Via een ingenieus systeem kan uit negen camera’s gekozen worden. Inzoomen, uitzoomen, natuurlijk, dat is allemaal mogelijk, maar de virtuele concertbezoeker kan ook direct de cameraman aansturen, chatten met andere kijkers en vragen stellen aan de performers tijdens backstage-interviews.

Tijdens het eerste concert vanavond staan werken van Van der Aa zelf: naast het multimediale celloconcert Up-close de stukken Imprint, Memo en Oog. Kijken en meedoen is gratis, wel is na tien minuten een geldig mailadres nodig voor registratie. Virtuele kaartjes klik hier.

Henri Drost

Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.Bekijk alle berichten van deze auteur