Klassieke muziek op televisie heeft altijd iets saais. Vaak een korte inleiding door een keurige heer of dame, gevolgd door het concert zelf. Close-ups van de dirigent en solist, een longshot van het hele orkest en na afloop applaus. Alsof het medium zo nauwgezet mogelijk de etiquette van de concertzaal probeert te evenaren. Zelfs de webstreams waar meer en meer grote orkesten zich meer en meer van bedienen wijken amper van deze formule af.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Dat kan anders, dacht Michel van der Aa. Meer 2.0. Interactief, en dan niet met louter een commentfunctie. De kijker hoeft geen passieve toeschouwer te zijn, maar kan letterlijk zelf de regie voeren. Via een ingenieus systeem kan uit negen camera’s gekozen worden. Inzoomen, uitzoomen, natuurlijk, dat is allemaal mogelijk, maar de virtuele concertbezoeker kan ook direct de cameraman aansturen, chatten met andere kijkers en vragen stellen aan de performers tijdens backstage-interviews.

Tijdens het eerste concert vanavond staan werken van Van der Aa zelf: naast het multimediale celloconcert Up-close de stukken Imprint, Memo en Oog. Kijken en meedoen is gratis, wel is na tien minuten een geldig mailadres nodig voor registratie. Virtuele kaartjes klik hier.

Foto bovenaan:
Scroll naar top