De grootse verrassing van het bioscoopjaar 2012 was misschien wel dat twee totaal verschillende films de grootste publiekstrekkers waren. Op de eerste plaats de nieuwe James Bond Skyfall, natuurlijk, met bijna 2 miljoen bezoeken. Maar dat de nummer twee (1,2 miljoen) een Franse komedie over een invalide rijkaard en zijn zwarte vriend van de straat zou worden had aanvankelijk niemand verwacht. Intouchables, uitgebracht door de kleine arthousedistributeur Filmfreak is de surprisehit van het afgelopen jaar. De best bezochte Nederlandse film is Alles is familie, met ruim 641 duizend op de achtste plaats.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Bioscoopjaar 2012-Skyfall-Intouchables
Skyfall en Intouchables de attracties van 2012

Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie, maakte vanmiddag de jaarcijfers van de bioscoopbranche bekend. Hij noemde het een ‘prima, crisisbestendig jaar’, zonder grote dramatische voorvallen.

 Het totaal bezoek is met 30,6 miljoen slechts een kleine fractie hoger dan vorig jaar, waarmee de gestaag stijgende lijn van de afgelopen 10 tot 15 jaar overigens wordt voortgezet. Die groei komt vooral op rekening van de aantrekkingskracht van nieuw gebouwde bioscoopcomplexen.

Hoewel er veel Nederlandse titels werden uitgebracht, was het marktaandeel van de Nederlandse film aanzienlijk kleiner dan vorig naar. Van 22 procent (voor een groot deel op rekening van Gooische vrouwen) terug naar 16 procent (op basis van bezoeken), wat overeen komt met het niveau van 2010.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

De belangrijkste mijlpaal van 2012 is in september betrekkelijk geruisloos gepasseerd. In die maand werd de digitalisering van de bioscopen en filmtheaters in Nederland voltooid. Nederland is wereldwijd daarmee een van de koplopers, na Noorwegen, Luxemburg en Hongkong.

De grootste zorg voor de nabije toekomst, zoals verwoord door de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten Winnie Sorgdrager, betreft vooral de productie van Nederlandse films. De harde bezuinigingen betekenen dat met ingang van 2013 het productiebudget fors terugloopt, wat vanaf 2014 minder Nederlandse titels in de bioscoop betekent. Daarmee komt ook het marktaandeel van de Nederlandse film zwaar onder druk te staan. Allerlei overleg hierover heeft tot nu toe geen resultaat gehad. Sorgdrager sprak de hoop is dat men op de te beleggen filmtop tot oplossingen kan komen.

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top