Geen beledigbare prominent, bekende wereldburger of heikel thema, maar gewone mensen spelen de hoofdrol in de prent die dit jaar bekroond is met de Inkstspotprijs. De voor de beste politieke spotprent die het afgelopen jaar is gepubliceerd in de landelijke en regionale pers gaat naar Pieter Geenen. Hij tekende voor Vrij Nederland een strip met de titel ‘Daredevils’. In het getekende verhaal zien we vijf waaghalzen die kunstjes uithalen in het circus van alledag: de onnozele, naïeve burger op het slappe koord, met z’n kop in een leeuwenmuil of geblinddoekt aan de trapeze. Pieter Geenen ontving de prijs vandaag uit handen van juryvoorzitter Kees van Kooten bij de van de tentoonstelling in Prent 2012.

“Op een bedrieglijk naïeve poppenkastmanier analyseert Geenen de waan van de week en de hype van de dag”, aldus de jury. “Hij becommentarieert de actualiteit vanuit het versimpelde oogpunt van de gewone man, die het ook niet allemaal begrijpt maar desondanks overal braaf achteraan blijft hollen, denkend dat hij alles doorheeft, maar intussen met open ogen wordt belazerd.”

Volgens de juryvoorzitter is de humor van Geenen “haarscherp, maar merkwaardig genoeg vooral hoopgevend. Deze volstrekt originele vorm van sociale satire zet de kijkende lezer keer op keer weer met beide benen op de grond. Dan overheerst de humor die haarfijn weet te relativeren.”

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Andere grote kanshebbers voor de prijs waren dit jaar Marco Lap met een prent over het seksueel misbruik in de r.k. kerk, TRIK met een prent over de eurocrisis in , Merijn Beeldverteller over de blokkade door van de website van de NY Times en Siegfried Woldhek over het Catshuisberaad.

Meer informatie op www.pers-en-prent.nl.

Foto bovenaan:
Winnende strip van Pieter Geenen
Scroll naar top