‘Everseller’-auteur Arthur Japin gaat een toneelbewerking maken van zijn roman Vaslav, over de legendarische Russische danser Nijinksi. Hij maakt de bewerking op verzoek van theatermecenas Joop van den Ende, die een groot fan is van het boek. De theatervoorstelling gaat in het voorjaar van 2014 in het Amsterdamse DeLaMar Theater in première.

De voorstelling, over een liefdesdriehoek tussen de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski, zijn geestelijke vader en geliefde Sergej Diaghilev, oprichter van de Ballets Russes, en Nijinsky’s ambitieuze echtgenote Romola, zal uiteraard ook veel dans-elementen bevatten, zo verklaart de auteur die verder bekend is van boeken als en Schitterend Gebrek, De Overgave en Maar Buiten is het Feest.

Japin: ‘Joop van den Ende was een van de eersten die me na publicatie van het boek met enthousiasme overstelpte en zelfs ambassadeur werd voor de roman toen die genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. Toen hij mij vroeg het te bewerken tot een toneelstuk, waarin ook de dans een belangrijke plaats zal krijgen, zag ik dat meteen voor me. Door mijn theaterachtergrond schrijf en denk ik theatraal, zodat de roman zich, ook vanwege zijn onderwerp, uitstekend leent voor een theaterbewerking. Het opnieuw tot leven wekken van de extravagante wereld van de Ballets Russes en het grote genie daar achter is een prachtige uitdaging.’

Arthur Japin, die eerder dit seizoen nog op het toneel te zien was in een voorstelling van De Utrechtse Spelen, bewerkt niet voor het eerst een van zijn eigen boeken voor toneel. Eerder oogstte hij succes met zijn bewerking van zijn roman De Zwarte met het Witte Hart en de Engelstalige opera Kwasi & Kwame.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login