Hilversum, 1-5-2013 – Op de dag van de Arbeid besteedde het VARA programma De Gids op Radio 1 aandacht aan de nakende opheffing van de bibliotheek van de omroep, waardoor zo’n tien hooggespecialiseerde en toegewijde medewerkers hun baan verliezen. Hoewel dit immense en unieke archief, dat zo’n vijf kilometer aan partituren, partijen en boeken herbergt, voor een half miljoen euro overeind kan worden gehouden, wordt het toch per 1 augustus opgedoekt.

Ik heb er al veel over geschreven: cultuur en geletterdheid zijn uit, getuige ook een Koningslied vol taalfouten waarmee wij de inhuldiging van Willem-Alexander meenden te moeten bezingen. In heel ons land worden ensembles, , , muziekscholen, bibliotheken en balletgezelschappen opgeheven. Er zou niet langer geld zijn om deze in stand te houden. – Tegelijkertijd worden er voortdurend  miljoenenbonussen uitgekeerd aan falende bestuurders, dus hoe steekhoudend is dat argument?

Ons land wordt geplaagd door een patjepeeërsmentaliteit, waarin niet alleen de man-in-de-straat, maar ook onze leiders bij en cultuur steevast uitroepen: ‘Waar heb dat nou voor nodig?’ Nu dreigt het resultaat van vijfentachtig jaar verzamelwerk naar het grof vuil te gaan. – Tenzij de Gemeente haar belofte waarmaakt en de opneemt in een nog op te richten Nationaal Bladmuziekinstituut. Beloftes van politici zijn echter als zand in de wind: verwaaid nog voor ze goed en wel zijn uitgesproken. Laten we hopen dat zij dit voor één keer logenstraffen!

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Beluister hier het item van De Gids.

Foto bovenaan:
Scroll naar top