Meteen naar de inhoud

Ebooks onder vuur door BREIN en Google

Dat de boekenmarkt het moeilijk heeft, is inmiddels wel bekend. In de strijd tussen papier en ereader gaat het er hard aan toe. Uitgevers vinden digitaal lezen eigenlijk een vorm van diefstal. Mag u een gekocht papieren boek behalve lezen, ook verknippen, uitlenen, weggeven, doorverkopen en verbranden, met een ebook mag dat allemaal niet.

Vorige week werd bekend dat Nederlandse uitgevers via digitale watermerken het leesgedrag van hun klanten in de gaten gaan houden. Via een van de vele mazen in de privacywetgeving mogen ze die gegevens (wat leest u, waar leest u, wie leest er mee, wat koopt u nog meer, kopieert u weleens wat?) twee jaar lang bewaren.

Erger nog: ze mogen die gegevens ook doorspelen aan het particuliere beveiligingsbedrijf BREIN, dat bij geconstateerde overtreding van de leeslicentie tot vervolging mag overgaan.

Is de verbinding tussen BREIN en de Nederlandse boekverkopers al ernstig, nog erger is het wanneer je bent overgeleverd aan het particuliere zoekbedrijf Google. Dat bedrijf blijft graag vrienden met de hele wereld, en dat is lastig wanneer een deel van die wereld dictatuur is, of geen zaken doet met Google (dat laatste vinden ze pas echt erg).

Singapore blijkt een staat met een slechte verhouding met Google: je kunt er geen boeken kopen via de Google Play Bookstore. En als je met een iPad of ereader vol legaal aangeschafte boeken in Singapore aankomt, wist Google al je boeken van je tablet.

Dit soort gedrag zal nog wel even in stand gehouden worden, nu uitgevers en internetgiganten zich liever bezighouden met het tegengaan van misbruik dan met het makkelijker maken van gebruik. Voorlopig kunt u, via een proxy, uw literaire behoefte ruimschoots vervullen.

Totdat Brein, Google of iemand anders het recht eist om verder in uw computer op zoek te gaan naar uw verborgen culturele verlangens.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen