Vanavond speelt het Radio Filharmonisch Orkest in Vredenburg Leidsche Rijn het Fluitconcert Dances with the Winds van Einojuhani Rautavaara. Aanvankelijk stond het Lenteconcert van Peter Schat gepland, maar solist Jacques Zoon koos ervoor dit in te ruilen voor het stuk van de Finse componist.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Zoon zei hierover: ‘Peter Schat schreef zijn fluitconcert voor mij in 1993 maar na de première was hij er niet gelukkig mee en maakte er een nieuwe versie van. Hij was wel tevreden met de uitvoering, maar ik heb er toch een wat negatieve associatie aan overgehouden, vandaar dat ik liever een ander concert wilde spelen. Het fluitconcert van Rautavaara heb ik nog nooit uitgevoerd, dus dat is ook een grotere uitdaging voor me.’

“Valse lucht”

De titel suggereert dat Rautavaara alles uit de kast gaat trekken wat een fluit maar aan windgeluiden kan voortbrengen – het is tenslotte het enige blaasinstrument waarbij niet alle lucht direct in de buis verdwijnt –  maar dit blijkt niet het geval. Zoon: ‘Weliswaar gebruikt hij vier verschillende instrumenten, basfluit, altfluit, gewone fluit en piccolo, maar hij geeft verder geen aanwijzingen dat ik de wind zou moeten imiteren.’

Wie de muziek beluistert, zal echter wel degelijk vele klankkleuren horen die associaties oproepen met het suizen of ruisen van de wind. Zoon: ‘Soms blaas ik met veel “valse” lucht, dat zie ik als een manier om dit contemplatieve werk recht te doen.’

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

DIGITAL CAMERA

Het Radio Filharmonisch Orkest wordt geleid door chef-dirigent Markus Stenz. Naast het fluitconcert van Rautavaara klinken de ouverture Leonore van Beethoven en Ein Heldenleben van Richard Strauss. Over dit laatste werk zegt hij: ‘Ik bewonder Strauss enorm vanwege de intuïtieve manier waarop hij orkestkleuren inzet en emoties en ervaringen op poëtische wijze in muziek weet te vangen. Strauss is mij bijzonder sympathiek.’

Het concert vormt onderdeel van de omroepserie De Vrijdag van Vredenburg en wordt live op Radio 4 uitgezonden door de TROS. Mijn gesprekken met Zoon en Stenz worden uitgezonden voorafgaand aan en in de pauze van het concert, maar zijn ook hier te beluisteren.

Foto bovenaan:
Scroll naar top