Meteen naar de inhoud

Gemeenten wentelen grootste deel bezuiniging af op de kunsten

De bezuinigingen op cultuur zijn inmiddels opgelopen tot 450 miljoen euro. De Tweede Kamer besloot eerder tot kortingen van 200 miljoen. Het snijden in het gemeentebudget door diezelfde Tweede Kamer leidt nu tot een verdere bezuiniging van 250 miljoen euro. Dit becijfert onderzoeksbureau Berenschot in een rapport dat op donderdag 30 januari in Rotterdam wordt gepresenteerd.

berenschot2014

Positieve uitschieters zijn er wel. Utrecht, de vierde stad van Nederland, bezuinigt niet verder op cultuur. Daarmee is de stad, die wel hard werd getroffen door landelijke bezuinigingen, een van de weinigen. Veruit de meeste gemeenten wentelen de korting op hun budget wel af op de kunst. De extra korting die het rijk doorvoert op het zogenaamde gemeentefonds bedraagt immers ongeveer 360 miljoen. Uit de cijfers van Berenschot blijkt nu dat iets meer dan twee derde van dat bedrag op de kunst wordt afgeschreven: 250 miljoen euro.

[Tweet “Van 360 miljoen bezuinigingen gaat 250 miljoen ten koste van onze cultuur.”]

Rotterdam en Den Haag springen eruit als grote kunstbezuinigers. Na de extra bezuiniging voor 2014 staat Rotterdam op minus 45%, en Den Haag op minus 20%. Gemiddeld bezuinigen de gemeentes 9% op hun kunstbudget. Maar gezien de totalen pakken ze vrijwel allemaal de kunsten harder aan dan welke andere sector ook.

Dat is een signaal. Toch?

3 reacties op “Gemeenten wentelen grootste deel bezuiniging af op de kunsten”

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands