De bezuinigingen op cultuur zijn inmiddels opgelopen tot 450 miljoen euro. De Tweede Kamer besloot eerder tot kortingen van 200 miljoen. Het snijden in het gemeentebudget door diezelfde Tweede Kamer leidt nu tot een verdere bezuiniging van 250 miljoen euro. Dit becijfert onderzoeksbureau Berenschot in een rapport dat op donderdag 30 januari in Rotterdam wordt gepresenteerd.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

berenschot2014

Positieve uitschieters zijn er wel. Utrecht, de vierde stad van Nederland, bezuinigt niet verder op cultuur. Daarmee is de stad, die wel hard werd getroffen door landelijke bezuinigingen, een van de weinigen. Veruit de meeste gemeenten wentelen de korting op hun budget wel af op de kunst. De extra korting die het rijk doorvoert op het zogenaamde gemeentefonds bedraagt immers ongeveer 360 miljoen. Uit de cijfers van Berenschot blijkt nu dat iets meer dan twee derde van dat bedrag op de kunst wordt afgeschreven: 250 miljoen euro.

[Tweet “Van 360 miljoen bezuinigingen gaat 250 miljoen ten koste van onze cultuur.”]

Rotterdam en Den Haag springen eruit als grote kunstbezuinigers. Na de extra bezuiniging voor 2014 staat Rotterdam op minus 45%, en Den Haag op minus 20%. Gemiddeld bezuinigen de gemeentes 9% op hun kunstbudget. Maar gezien de totalen pakken ze vrijwel allemaal de kunsten harder aan dan welke andere sector ook.

Dat is een signaal. Toch?

Foto bovenaan:

3 reacties op “Gemeenten wentelen grootste deel bezuiniging af op de kunsten”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top