6 Tips voor een succesvol gala. (Balletgala van het Dansersfonds ‘79)

Een gala moet feestelijk zijn. Dus was het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 feestelijk.  Maandag 20 januari 2014 vond het 17e gala van het fonds plaats in het DeLaMar theater in Amsterdam, het glamourbolwerk van Joop van den Ende.

Een paar tips voor een succesvol gala.

1: weet wie je een prijs geeft

Het fonds dat Han Ebbelaar en Alexandra Radius vijfendertig jaar geleden oprichtten, bewijst een enorme dienst aan de danswereld. Bijna elk Nederlands talent kan dankzij het fonds op steun rekenen: studiebeurzen, financiële injecties of erkenning met prijzen. Zelfs ik heb er één.

2: weet wie je een prijs vraagt

Een gala is duur, maar je haalt er ook geld mee op. Gasten konden vanaf duizend euro een ‘fiscaalvriendelijke lijfrentedonatie’ doen. Donerende dansliefhebbers hoeven zich over hun return on investment geen zorgen te maken: talent op het toneel komt zichtbaar verder met geld.

3: wees koninklijk

Prinses Beatrix? Check.

4: wees kwetsbaar

Het gala begint sober en ingetogen, met sterdanseres Igone de Jongh van Het Nationale Ballet eenzaam zittend midden op het podium. Een verwijzing naar financieel sobere tijden. En dan: aan het eind sluit Scapino Ballet Rotterdam met schwung, gekte en grandeur het gevarieerde gala af, met een deel uit Le Chat Noir. Omdat de toekomst feestelijk moet zijn.

5: toon klasse

Behalve de top van de Nederlandse gezelschappen treedt ook de Nederlandse Marijn Rademaker, principal bij het Stuttgartt Ballet aan. De blonde god heeft een ijzersterke techniek, charisma en een te benijden bilpartij. Die laatste viel op vanwege een maillot die vooral de bandage liet zien. Of wat die bij elkaar houdt. Toch weet Rademaker dankzij zijn klasse in een dansduet met de trefzekere Igone de Jongh het publiek in hogere sferen te brengen.

6: laat zien wat je hebt

Naast de top vier van Nederlandse dansgezelschappen (Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam) treedt ook de nieuwe Junior Company op. Niemand doet voor elkaar onder en het niveau is hoog. Het gala geeft een perfecte presentatie van de kwaliteit van Nederlandse dans. Liefhebbers zien academische dans, originele dans van ‘mensen met een beperking’ en bombastische hedendaagse dans. Nederland is rijk. Ook in danscultuur.

Need to know
Aanstaande zaterdag deel 2: de Openingsgala van het Holland Dance Festival

Foto bovenaan:
Balletgala Dansersfonds '79 foto Antoinette Mooy