Ga naar de inhoud

De toekomst van kunst en reizen is 3 dimensionaal en virtueel. Powered by Google.

Even een korte tijdje vooruitdenken en je bent waar Google wil dat je bent. Alle kunst, overal ter wereld bereikbaar via je beeldscherm, je tablet. Zelfs de obscure kunst. Of sterker: mee te maken in je google glass of je Oculus VR bril. Je kunt nu al kunst in musea bekijken, maar dan zonder een rondleider die je vertelt wat je moet zien. En hoezeer we dat in het dagelijks leven ook niet op prijs stellen, soms is het best fijn om aan de hand van een gids door onbekend terrein te lopen. Zonder je vakantiegeld eraan te geven.

Daar is nu een eerste ding op gevonden. Met hulp van lokale kunstenaars heeft Google een live versie gemaakt van Google Streetview waarmee je door een stad (of een museum, een kernreactor, een grot) kunt dwalen, terwijl een betrokkene je vertelt waar je moet kijken voor de leukste verrassingen.

De eerste versie gaat over de undergroundkunst van Marseille, en al na vijf minuten in de eerste wandeling was ik totaal ondergedompeld. Dit combineert een stadsgids met de totale ervaring die en goede game je kan geven. De muziek helpt. De stem ook. Probeer het zelf, en denk ondertussen aan de enorme kansen die dit zou kunnen bieden. Immers, tot nu toe waren de mogelijkheden om beeld toe te voegen aan dit soort wandelingen beperkt. Dankzij die vermaledijde streetview is dat nu anders. Ik voorzie een toekomst waarin mensen voor jou op reis gaan, met 3d brillen op, zodat jij in je veilige leunstoel hun avonturen mee kunt beleven. In real time, of achteraf, bewerkt, zoals hier.

Ik hoef niet meer weg. Maar wel de koptelefoon niet vergeten.

(met dank aan Dutchcowboys voor de tip)

1 reactie op “De toekomst van kunst en reizen is 3 dimensionaal en virtueel. Powered by Google.”

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands