Er is een ding bijna net zo leuk als naar een toneelstuk gaan kijken. Volgens sommigen is het zelfs leuker dan naar een toneelstuk gaan kijken: zelf een toneelstuk lezen. En dan niet in je eentje, maar met een paar anderen. Dat je de rollen verdeelt en hardop gaat lezen. Met een kop thee, koffie of een glas wijn erbij voer je zo je eigen toneelstuk op. Zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Of in parfumlucht van de buurvrouw hoeft te zitten, of in de rij hoeft te staan voor de garderobe.

Avatar

Beste lezer!

Dankzij gulle donaties van lezers konden we tot nu toe verhalen zoals dit blijven brengen. Bepaal zelf wat dit verhaal van Wijbrand Schaap je waard is. Je donatie is zeer welkom! Zo blijven we bestaan.
Doneer hier

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Annie M.G. Schmidt had een voorleesclub, en ik heb een voorleesclub. Die van mij bestaat uit oud-leden van de Leidse amateurtheatervereniging Imperium. Sinds een jaar of vijftien, zestien lezen we toneelstukken. Leuk voor de mensen die allemaal vanwege hun drukke banen (schooldirecteuren en een enkele topmanager) niet alle stukken kunnen gaan zien die ze willen, laat staan zelf twee avonden in de week te repeteren.

Dit keer lazen we 1600: Slag bij Nieuwpoort van Erik Snel. Het stuk is in december in première gegaan, maar zal vanaf het najaar hopelijk nog op tournee gaan. Verdiend, want De Leidse Voorleesclub had een buitengewoon inspirerende avond met de tekst, net als ik zelf eerder.

Sinds kort hebben we afgesproken om met enige regelmaat nieuwe Nederlandse toneelstukken te lezen met elkaar. De teksten worden ons ter beschikking gesteld door Marlies Oele van uitgeverij IT&FB, die is gespecialiseerd in theaterteksten en boeken over film en podiumkunsten. De stukken lezen we, we bespreken ze, en verder kan de wereld bepalen of ze er meer mee willen.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Zelf vind ik toneel lezen met een voorleesclub zo leuk, dat ik hoop dat het virus zich verspreidt. Daarom dus een oproep: heb je zelf een club vrienden waarmee je als liefhebber hardop teksten leest, of het nu gedichten, toneelstukken, opera’s of Ikea-gebruiksaanwijzingen zijn: stuur een filmpje in van je eigen leessessie. Heb je geen videotalent, kun je een verhaal houden waarin je vertelt waarom ik moet komen kijken en filmen.

Je opname komt hier op de site, en ik vertel kort wat over wie jullie zijn en wat je beweegt. Idee?

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Geef je op.

Waardeer dit verhaal!

Met een donatie laat je je waardering blijken voor het werk van deze auteur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.