Er is een ding bijna net zo leuk als naar een toneelstuk gaan kijken. Volgens sommigen is het zelfs leuker dan naar een toneelstuk gaan kijken: zelf een toneelstuk lezen. En dan niet in je eentje, maar met een paar anderen. Dat je de rollen verdeelt en hardop gaat lezen. Met een kop thee, koffie of een glas wijn erbij voer je zo je eigen toneelstuk op. Zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Of in parfumlucht van de buurvrouw hoeft te zitten, of in de rij hoeft te staan voor de garderobe.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Annie M.G. Schmidt had een voorleesclub, en ik heb een voorleesclub. Die van mij bestaat uit oud-leden van de Leidse amateurtheatervereniging Imperium. Sinds een jaar of vijftien, zestien lezen we toneelstukken. Leuk voor de mensen die allemaal vanwege hun drukke banen (schooldirecteuren en een enkele topmanager) niet alle stukken kunnen gaan zien die ze willen, laat staan zelf twee avonden in de week te repeteren.

Beste lezer: Donaties zijn nodig!
Je leest dit verhaal gratis. Dat kan dankzij donaties van lezers. Zo blijven we onafhankelijk van subsidies en grote sponsors. Je kunt zelf bepalen wat dit verhaal je waard is. Je bijdrage komt rechtstreeks bij de auteur terecht!
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit keer lazen we 1600: Slag bij Nieuwpoort van Erik Snel. Het stuk is in december in première gegaan, maar zal vanaf het najaar hopelijk nog op tournee gaan. Verdiend, want De Leidse Voorleesclub had een buitengewoon inspirerende avond met de tekst, net als ik zelf eerder.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Sinds kort hebben we afgesproken om met enige regelmaat nieuwe Nederlandse toneelstukken te lezen met elkaar. De teksten worden ons ter beschikking gesteld door Marlies Oele van uitgeverij IT&FB, die is gespecialiseerd in theaterteksten en boeken over film en podiumkunsten. De stukken lezen we, we bespreken ze, en verder kan de wereld bepalen of ze er meer mee willen.

Zelf vind ik toneel lezen met een voorleesclub zo leuk, dat ik hoop dat het virus zich verspreidt. Daarom dus een oproep: heb je zelf een club vrienden waarmee je als liefhebber hardop teksten leest, of het nu gedichten, toneelstukken, opera’s of Ikea-gebruiksaanwijzingen zijn: stuur een filmpje in van je eigen leessessie. Heb je geen videotalent, kun je een verhaal houden waarin je vertelt waarom ik moet komen kijken en filmen.

Je opname komt hier op de site, en ik vertel kort wat over wie jullie zijn en wat je beweegt. Idee?

Geef je op.

Foto bovenaan:
slag bij nieuwpoort (decorfragment)

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Scroll naar top