De afgelopen weken was het op academies in het hele land feest: een nieuwe lichting beeldend kunstenaars studeerde af en liet zich zien aan de wereld. Naast de ouders, opa en oma en enkele vrienden komen op zo’n eindexamenpresentatie ook een hoop kunstprofessionals af.  Scouts, in de vorm van andere kunstenaars, pers, curatoren, verzamelaars en galeriehouders. Al die mensen hopen vooral niet de nieuwe ontdekking mis te lopen en proberen er daarom zo vroeg mogelijk bij te zijn. In sommige gevallen is dat al voordat de kunstenaar van de academie afstudeert. Ontplooit het talent zich niet zoals verwacht, is het jammer, maar anders ben je toch maar mooi de ontdekker. Wij doen even mee, en zochten er 22 uit.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Er ligt dus steeds meer druk op de net afgestudeerde kunstenaar. Druk die niet voor iedereen op het juiste moment komt. Sommigen hebben nog een periode nodig om uit te zoeken wat ze willen. De meeste kunstenaars die net afgestudeerd zijn, zijn nog altijd jonger dan Vincent van Gogh die pas rond zijn 27e levensjaar begon met schilderen. Ook kun je je afvragen of een stoomcursus van vier jaar voldoende is om als volwassen kunstenaar jezelf aan de wereld te tonen.

[Tweet “Gemiddeld laten ieder jaar 500 nieuwe kunstenaars zichzelf voor het eerst aan de buitenwereld zien. “]

Ondanks al die kanttekeningen moet gezegd worden dat veel jonge kunstenaars in die korte tijd vaak tot overtuigende werken weten te komen. Ook al is zo’n opleiding kort, velen weten na vier jaar heel goed waar ze mee bezig zijn en wat ze willen. Sommigen ontdekken met het afstuderen al dat ze verder geen carrière als beeldend kunstenaar ambiëren, anderen zien juist wel kansen om zich verder te ontwikkelen.

Gemiddeld laten ieder jaar 500 nieuwe kunstenaars zichzelf voor het eerst aan de buitenwereld zien. Van die 500 is er uiteindelijk maar een handvol die uiteindelijk echt brood kan verdienen met het kunstenaarschap. Dat is geen mooi vooruitzicht maar wel de realiteit.

Net als veel van de scouts maken we ook hier  een overzicht met wat er zoal dit jaar afstudeerde, het neusje van de zalm van de lichtingen door heel Nederland van 2014, degene waarvan we hopen dat we ze in de toekomst nog veel vaker gaan zien.

ABKM te Maastricht;

Mike Moonen
Mike Moonen

 

Vera Gulkers
Vera Gulkers

AKI/ArtEZ uit Enschede

Hannes Nienhuser
Hannes Nienhuser

AKV Den Bosch;

Koes Staassen
Koes Staassen

 

?
Margriet Craens

ArtEZ uit Arnhem;

Mariana Murta
Mariana Murta

 

Saskia Blokzijl
Saskia Blokzijl

Fontys Tilburg;

Robin Gerris
Robin Gerris

Het Frank Mohr Instituut uit Groningen;

Huub Vlemmings
Huub Vlemmings

HKU uit Utrecht;

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:
Danielle Hoogendoorn
Danielle Hoogendoorn

 

Janine van Oene
Janine van Oene

 

Tim Hollander
Tim Hollander

KABK uit Den Haag;

Vincent Both
Vincent Both

 

Steef Crombach
Steef Crombach

 

Jet Smits
Jet Smits

Minerva academie Groningen;

Mathilde van Wijnen
Mathilde van Wijnen

 

Roos Cornelius
Roos Cornelius

Van de Rietveld uit Amsterdam;

Charlott Weise
Charlott Weise

 

Kim Forni
Kim Forni

 

Rutger van der Tas
Rutger van der Tas

Van Sint Joost Breda;

Veerle Kop
Veerle Kop

De Willem de Kooning Academie te Rotterdam;

Dirk Hardy
Dirk Hardy

Natuurlijk is ook dit maar een selectie op dat moment en wie weet horen we van sommigen nu nooit meer iets…

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scroll naar top