Aan de telefoon is het nog even wennen. ‘Goedemorgen, met Holland Symfonia’, hoor je als je naar het orkest in de Amsterdamse Q-factory studio’s belt. Maar zo heet het orkest helemaal niet. Holland Symfonia heeft namelijk een nieuwe naam: Het Balletorkest.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Namen voor orkesten bedenken, begin er maar eens aan. Eerst had je het Nederlands Balletorkest, vaste orkestpartner van Het Nationale Ballet. Dat zat in het Muziektheater Amsterdam. Het idee van een orkest specifiek voor ballet kwam in de jaren zestig juist van de muzikaal leider van het Nederlands Dans Theater, Louis Stotijn. Hoe dan ook, dat Nederlands Balletorkest fuseerde in 2002 met het Noordhollands Philharmonisch Orkest tot het nieuwe orkest Holland Symfonia.

Inmiddels is Holland Symfonia partner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater onder de naam Het Balletorkest. De cirkel lijkt daarmee rond. Toch was er even sprake van de schrijfwijze ‘het Balletorkest’. Dat klopt, aldus Het Balletorkest, maar er is gekozen voor het lidwoord ‘Het’ als onderdeel van de naam Het Balletorkest. Met hoofdletter.

Of Het Balletorkest teveel een link legt naar Het Nationale Ballet moet nog blijken. In de internationale danswereld staat Het Nationale Ballet overigens bekend als The Het. Met de ambitie het beste balletorkest ter wereld te worden ligt ook een verbastering van de naam Het Balletorkest op de loer. Het beste Het Balletorkest ter wereld worden is echter een kleine moeite, daar is er maar een van.

Meer over Nederlands en Nationaal vindt u hier.

 

Foto bovenaan:
Het-Balletorkest
Scroll naar top