Op 10 november maakte het Witte Huis bekend dat president Obama choreograaf Alvin Ailey selecteert voor de Presidential Medal of Freedom. De erkenning geldt voor de bijdrage en toewijding van Alvin Ailey aan de burgerrechten en dans in Amerika. Het is interessant dat Obama de prijs nu toekent.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Alvin Ailey studeerde dans in Californië aan de Horton Dance School, de eerste dansschool in Amerika waar meerdere rassen welkom waren. Lester Horton, die zich  aanvankelijk interesseerde voor dans van Amerikaanse Indianen, ontpopte zich tot mentor van Alvin. Ailey studeerde verschillende dansstijlen en nam na Hortons dood de Horton Dance Company over. In 1958 richtte Ailey zijn Alvin Ailey American Dance Theater op.

Ailey’s inspiratie voor dans begon met het zien van een voorstelling van het Ballet Russe de Monte Carlo. Hij ontwikkelde een overtuiging en visie voor een multi-racial dansgezelschap en vond inspiratie voor zijn werk bij kerkdiensten die hij bijwoonde. Het gezelschap waarvoor hij bijna 80 balletten maakte, reisde wereldwijd. Alvin Ailey overleed in 1989.

Robert Battle, de huidig directeur van Alvin Ailey American Dance Theater, neemt op 24 november de Presidential Medal of Freedom in ontvangst in het Witte Huis. Ook Isabel Allende, Meryl Streep en Stevie Wonder ontvangen de onderscheiding die in totaal aan 19 personen is toegekend.

[Tweet “Obama: ‘From activists who fought for change to artists who explored furthest reaches of our imagination'”]

Bekijk Revelations, het meest bekende werk van Alvin Ailey, hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=LZuBFz6WYfs

Foto bovenaan:
Alvin Ailey
Scroll naar top