Hij had een TED-training gehad. Dat kan niet anders. Bart Moeyaert, dichter, schrijver en meervoudig prijswinnaar, wrong  zich soms letterlijk in talrijke bochten om het Nederlandse letterengilde warm te maken voor zijn plannen voor 2016. In dat jaar is, voor het eerst sinds lange tijd, Nederland namelijk weer gastheer op de Frankfurter Buchmesse, de Art Basel van de literaire wereld. Zijn speech tijdens het Letterenfeest, waarmee Writers Unlimited op zondag 18 januari afsloot, grensde aan het gladde.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Als het aan Bart ligt gaat heel Duitsland nog zeker honderd jaar napraten over de indruk die onze schrijvers, boekverkopers en uitgevers in 2016 zullen hebben gemaakt. En niet alleen in Frankfurt. Neen.

Gansch Duitschland moet er over twee jaar aan geloven, want overal waar het woord ‘buch’ valt, wil Moeyaart er een ‘boek’ bij zetten. Het krijgt allemaal de vorm van een golf. Maar dat zou ook weer heel anders kunnen worden. En we gaan er ook met ons theater heen. Ik zet in op Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam, waar komende jaren niet voor niets zwaar op de Nederlandse latteren gaat worden ingezet.

Enfin. Bekijkt u de beelden. En bedenk dan dat Luc Coorevits, sinds mensenheugenis artistiek eindbaas van het uiterst succesvolle Vlaamse literaire productiehuis ‘Behoud de Begeerte’, nog niet voor een gesprek is uitgenodigd. Hij kon als troost naar huis met de G.H. ‘s-Gravesandeprijs ‘voor bijzondere literaire verdienste’.

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scroll naar top