20 jaar bestaat Writers Unlimited, en de verjaardag, nu in Den Haag, komt op een moment dat het vrije schrijverschap wereldwijd zwaarder onder druk staat dan ooit. Misschien daarom ook dat het publiek talrijker is dan vorige edities. Alle avonden zijn stijf uitverkocht, en dat zorgt voor een nogal zinderende sfeer in het Theater aan het Spui.

Treffende opening van de eerste winternachtenavond in de kleine zaal: Adriaan van Dis in een heuse battle met Trouw-columniste Nuweira Youskine. Onderwerp is de multiculturele samenleving waar Van Dis een voorstander van is, en Nuweira Youskine juist tegen pleit: volgens haar zal versmelting nooit lukken, terwijl het volgens an Dis niet meer dan een kwestie van tijd is voor we zullen lachen om de haat die nu wordt gevoed door religie, iets wat sowieso tot het verleden zal gaan behoren, in de toekomstvisie van de éminence grise van de nederlandse letteren.

We hebben de boel op video. Het ging er lekker aan toe, onder leiding van schrijver Abdelkader Benali, die weinig moeite hoefde te doen om het vuurtje verder op te stoken.