Op vrijdag 20 maart 2015 begint de nieuwste editie van het Movies that Matter festival in Den Haag. Een gepaste locatie voor een festival dat een unieke positie vervult met zijn focus op mensenrechten en cinema. Op Cultuurpers alvast een preview van het programma.

Movies that Matter biedt net als voorgaande jaren een interessante mengeling van documentaires en fictiefilms die je een beter beeld proberen te geven van conflicten en misstanden in de wereld. Naast filmvertoningen zijn er debatten, talkshows en dingen filmmakers mee naar een publieksprijs.

Bloedige historische erfenis 
De film die gelijk opvalt in het programma is de nieuwste documentaire van Joshua Oppenheimer, die bekend werd met zijn indringende experimentele documentaire The Act of Killing uit 2012. In The Look of Silence behandelt hij opnieuw een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Indonesië: de verzwegen massamoorden die plaatsvonden in de jaren zestig. Oppenheimer brengt in zijn film slachtoffers en daders weer bij elkaar in scènes die de kijker confronteren met de bloedige erfenis van het moderne Indonesië.

De ultieme klokkeluider
Een andere primeur van het festival is de spannende docuthriller Citizenfour die dit jaar de Oscar won voor beste documentaire. De film is een portret van Edward Snowden die in één keer wereldberoemd werd toen hij gevoelige informatie lekte over de ongekend grote spionagepraktijken van de CIA en de NSA. Citizenfour geeft een uniek inkijkje in het leven van deze klokkeluider en de problemen die hij nu ondervindt nadat hij vertrouwelijke informatie heeft prijsgegeven.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Trots activisme
Naast documentaires zijn er ook uiteenlopende fictiefilms te zien. Het Britse Pride vertelt het verhaal van de steun die stakende mijnwerkers kregen van activisten voor homorechten in de jaren tachtig. Het ambitieuze Timbuktu won meerdere Césars, die gelden als het Franse equivalent van de Oscar. De film toont de gevolgen van islamitisch fundamentalisme op het leven van een gezin in Mali. En dan is er nog het mooie, maar sobere Leviathan. Geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Job toont de film de harde Russische werkelijkheid waar corruptie en onrecht alomtegenwoordig zijn. Een individu probeert koppig tegen de stroom in te gaan, maar moet het uiteindelijk afleggen tegen machten die groter zijn dan hemzelf.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Kijk voor het volledige programma op: www.moviesthatmatter.nl

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.