Dit heeft u nog niet eerder gezien: stop-motionanimatie met figuren van Chinees porselein. In de korte film Mr Sea heeft de Chinese kunstenares Xue Geng een oude legende over een ontdekkingsreiziger, een prostituee en een slang

tot leven gewekt met eigenhandig gebakken keramiek. Een glanzende, droomachtige verbeelding van en geweld.

Mr Sea maakt deel uit van het openingsprogramma waarmee woensdag het Holland Animation Film Festival (18-22 maart) in Utrecht van start gaat.

“Een bijzondere film van een groot aankomend talent”, noemt festivaldirecteur Gerben Schermer deze fantasie in porselein. Met nog een zevental titels is China – als animatieland hier niet zo bekend – opvallend aanwezig op deze 18e editie van het HAFF. Spannend werk, met vaak een intrigerende wisselwerking tussen traditie en experiment, zoals in Mr Sea.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Werk van een nieuwe generatie jonge die totaal verschillende dingen maken, maar wel vaak uit de hoek van de beeldende komen. Schermer legt uit dat de kunstacademie aldaar weliswaar een animatierichting heeft, maar die leidt alleen op voor en commerciële producties. Wie ander werk wil maken kiest een andere richting, om van daaruit eventueel op film over te stappen. Xue Geng maakte tot nu toe sculpturen en andere objecten – Mr Sea is haar eerste film.

Er is nog een reden waarom er zo’n sterke band is tussen en beeldende kunst. Autonome filmmakers in en kunnen vaak een beroep doen op overheids- of particuliere fondsen. In China ontbreekt zoiets. Daar werken animatiefilmers vaak samen met galeries. De films kunnen dan bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van installaties.

Ook daar is in Utrecht een voorbeeld van te zien. Het HAFF vertoont de film What Happened in Past Dragon Year van Xun Sun. Een associatieve beschouwing over de ontwikkelingen in China. In het Stadhuis is t/m 28 maart een van zijn installatie te bezichtigen, over een land dat bestaat zolang een walvis boven water komt om te ademen.

Foto bovenaan:
Mr Sea, animatie in Chinees porselein
Scroll naar top