Meteen naar de inhoud

Movies that Matter on tour: Burden of Peace

Het filmfestival Movies that Matter biedt niet alleen in maart een programma van geëngageerde en maatschappijkritische films. Met Movies That Matter On Tour worden gedurende het hele jaar bijzondere films vertoond door heel Nederland. In mei is dat de Nederlandse documentaire Burden of Peace.

Burden of Peace vertelt het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz, de eerste vrouw aan het hoofd van het Openbaar Ministerie van Guatemala. Het land dat jarenlang geteisterd werd door een verwoestende burgeroorlog is tot op de dag van vandaag een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Claudia bindt de strijd aan met corruptie, drugsbendes en straffeloosheid.

Ook probeert zij oud-dictator Efrain Rios Montt, die verantwoordelijk was voor een bloedige genocide in het land, te berechten. Zij schrijft daarmee wereldgeschiedenis door een oud-president voor volkerenmoord te veroordelen in een nationale rechtbank.

De film trekt vanaf 6 mei door verschillende bioscopen in het land. Op 10 mei zal bij de vertoning in het Filmhuis Den Haag een gastspreker aanwezig zijn. Ralph Sprenkels is Midden-Amerika-deskundige en onderzoekscoördinator bij Impunity Watch. Hij heeft Claudia Paz y Paz persoonlijk ontmoet en kent de situatie in Guatemala. Na de voorstelling zal hij commentaar geven op de situatie in het land.

Meer informatie over vertoningsdata en locaties vind je hier.

George Vermij

George Vermij is een culturele alleseter met een nieuwsgierige en kritische blik. Hij studeerde kunstgeschiedenis en politicologie in Leiden en heeft een ongeneeselijke filmverslaving. Naast Cultuurpers schrijft hij voor Schokkend Nieuws, Gonzo Circus en In de bioscoop over film. Voor Tubelight, Metropolis M en Jegens & Tevens schrijft hij over beeldende kunst.Bekijk alle berichten van deze auteur