Durft het International Festival Rotterdam eindelijk te kiezen? Tijdens het filmfestival in Toronto heeft de nieuwe IFFR-directeur Bero Beyer de eerste plannen voor de editie 2016 bekend gemaakt. Opvallendste nieuwtje is dat de Hivos Tiger Awards Competitie nu gewoon één winnaar krijgt, in plaats van drie gelijkwaardige gelauwerden zoals tot nu toe.

Het aan deze Hivos Tiger Award verbonden geldbedrag is daarmee hoger geworden: 40.000 euro. Hiernaast komt er nog een speciale juryprijs voor een buitengewone artistieke prestatie. Verder wordt de Tiger-competitie ingekrompen van 15 naar 8 titels, wat wijst op een scherpere selectie.

Tijdens het festival krijgt iedere dag een van de Tiger-kandidaten extra aandacht. “We willen de beste, meest innovatieve, originele en uitdagende werken van filmmakers zo groot en goed mogelijk in het zonnetje zetten”, aldus Bero Beyer.

Het programma zal worden opgedeeld in vier secties, wat zo op het eerste gezicht de helderheid ten goede kan komen.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

In de eerste plaats nieuw talent met innovatieve films. Daarnaast inspirerend werk van gevestigde makers, een derde sectie met masterclasses en retrospectieven en een vierde onderdeel waarin filmmakers en critici het filmlandschap en de overlap met andere onderzoeken.

De eerste voor de Tiger-competitie geselecteerde titel is History’s Future van documentairemaker en beeldend kunstenaar Fiona Tan. Een filmessay in een mengvorm van docu en fictie, over de van een man door het woelige en zijn eigen geest. Met acteurs als Johanna ter Steege (Tirza) en Denis Lavant (Holy Motors) ziet het er veelbelovend uit.

Foto bovenaan:
Beeld uit History's Future van Fiona Tan.
Scroll naar top