Meteen naar de inhoud

Eerste plannen IFFR 2016. Gaat Rotterdams filmfestival onder Bero Beyer scherpere koers varen?

Durft het International Film Festival Rotterdam eindelijk te kiezen? Tijdens het filmfestival in Toronto heeft de nieuwe IFFR-directeur Bero Beyer de eerste plannen voor de editie 2016 bekend gemaakt. Opvallendste nieuwtje is dat de Hivos Tiger Awards Competitie nu gewoon één winnaar krijgt, in plaats van drie gelijkwaardige gelauwerden zoals tot nu toe.

Het aan deze Hivos Tiger Award verbonden geldbedrag is daarmee hoger geworden: 40.000 euro. Hiernaast komt er nog een speciale juryprijs voor een buitengewone artistieke prestatie. Verder wordt de Tiger-competitie ingekrompen van 15 naar 8 titels, wat wijst op een scherpere selectie.

Tijdens het festival krijgt iedere dag een van de Tiger-kandidaten extra aandacht. “We willen de beste, meest innovatieve, originele en uitdagende werken van filmmakers zo groot en goed mogelijk in het zonnetje zetten”, aldus Bero Beyer.

Het programma zal worden opgedeeld in vier secties, wat zo op het eerste gezicht de helderheid ten goede kan komen.

In de eerste plaats nieuw talent met innovatieve films. Daarnaast inspirerend werk van gevestigde makers, een derde sectie met masterclasses en retrospectieven en een vierde onderdeel waarin filmmakers en critici het filmlandschap en de overlap met andere media onderzoeken.

De eerste voor de Tiger-competitie geselecteerde titel is History’s Future van documentairemaker en beeldend kunstenaar Fiona Tan. Een filmessay in een mengvorm van docu en fictie, over de odyssee van een man door het woelige Europa en zijn eigen geest. Met acteurs als Johanna ter Steege (Tirza) en Denis Lavant (Holy Motors) ziet het er veelbelovend uit.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands