Films uit de Arabische wereld komen bij ons doorgaans niet verder dan gespecialiseerde evenementen, zoals deze week het Arab Camera Festival in Rotterdam. Van 12 t/m 15 november zullen er daar in Cinerama ongetwijfeld serieuze culturele en politieke noten gekraakt gaan worden, maar de opening is opvallend luchtig.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Arab Camera gaat van start met de komedie From A to B, een curieuze roadmovie uit de Emiraten. U wist het misschien niet, maar ook daar worden films gemaakt. Drie voormalige jeugdvrienden ondernemen een trip van Abu Dhabi naar Beirut om postuum iets goed te maken met hun bij een luchtaanval op Libanon omgekomen makker Hady.

De in Londen opgeleide filmmaker Ali F. Mostafa mikt met dit vrijpostige avontuur van drie verwende rijkeluiszoontjes duidelijk op een breed en jong publiek. Deels leunt het op flauwe kluchtigheid volgens Amerikaans recept, deels haakt het aan bij wat er in de regio, met name Syrië, werkelijk gaande is. Of was, want het speelt in 2011. Een hoogvlieger is het niet, maar toch aardig om zoiets ook eens te zien naast het meer arthouse-gerichte werk.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Nog een paar nieuwsgierig makende titels uit het programma zijn onder andere Self Made en Speed Sisters. De eerste draait om een bizar misverstand. Een Israëlische kunstenares en een Palestijnse terroriste wisselen per ongeluk van plaats. Een ‘defiantly original comedy’, volgens Variety. Speed Sisters is een elders al lovend besproken documentaire over vrouwelijke autocoureurs. Voor de liefhebbers van klassiek Arabisch is er Struggle in the Valley (1954), een romantisch drama uit Egypte met Omar Sharif in zijn eerste filmrol.

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
From A to B, een roadtrip met hindernissen uit de Emiraten
Scroll naar top