Bij de traditionele eindejaarspoll onder de Nederlandse filmpers werd het holocaustdrama Son of Saul aangewezen als beste film die het afgelopen jaar in de Nederlandse bioscoop te zien was. De André Hazes-biopic Bloed, Zweet & Tranen is de hoogst gewaardeerde Nederlandse titel. Aldus maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten vandaag bekend.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De meningen waren dit jaar duidelijk verdeeld. Bij het tellen van de stemmen ontstond een kopgroep van drie titels die met zeer klein verschil over de eindstreep gingen. Opvallend ook dat het drie producties in totaal verschillende genres betreft. Winnaar was zogezegd Son of Saul, op minimale afstand gevolgd door de breed omarmde Pixar-animatie Inside Out, met op de derde plaats de actiefilm Mad Max: Fury Road. Deze laatste was eerder al eens uit de bus gekomen als favoriet van de internationale critici.

Ook bij de Nederlandse titels was het oordeel verre van eenduidig. De nummers een en twee (Bloed, Zweet & Tranen en de documentaire Those Who Feel the Fire Burning) eindigden met zeer klein verschil, maar werden ieder door slechts 20 procent van de stemmers genoemd. Oscarinzending Paradise Suite eindigde zelfs buiten de top 10.

Aan deze Film van het Jaar-verkiezing namen 93 Nederlandse filmjournalisten deel.

Foto bovenaan:
Scène uit Son of Saul
Scroll naar top