Het is best jammer. Ruth Mackenzie gaat naar nog hoger sferen. Ze heeft de afgelopen twee edities van het Holland Festival flink opgefrist en moderner gemaakt, en dat valt dus op. Parijs lonkt. Ruth Mackenzie is door Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, voorgedragen als Directrice Artistique (artistiek directeur) van Théâtre du Châtelet, per 2019. Dit betekent dat Ruth Mackenzie het festival zal verlaten na het Holland Festival van juni 2018.

Ruth Mackenzie dient hiermee haar parttime contract van 5 jaar bij het Holland Festival volledig uit. Zij stelt met het artistieke team nog de festivaledities van 2017 én 2018 samen.

Begrip

Martijn Sanders, voorzitter van de Raad van Toezicht over de aanstelling van Ruth Mackenzie bij Théâtre du Châtelet: “De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van Ruth Mackenzie. Wij hebben alle begrip dat zij een fulltime baan accepteert in een van de vooraanstaande Parijse theaters. Zij heeft inmiddels twee mooie Holland Festivaledities samengesteld en wij hebben er alle vertrouwen in dat zij dit ook voor 2017 en 2018 doet.”

Ruth Mackenzie is vanzelfsprekend blij met deze stap: ‘Chatelet biedt mij de kans om dingen uit te vinden en nieuwe vormen van lyriek te verkennen. Het theater heeft dezelfde traditie van vernieuwing als het Holland Festival. Dat geeft me de kans om voorstellingen te maken op grote schaal, en met internationale artiesten.’ Belangrijk in haar overweging blijkt ook te zijn  dat ze bij het Holland festival slechts een maand per jaar kan vlammen: ‘Ik kan nu het hele jaar door werken aan het vinden van nieuw publiek en het aangaan van nieuwe partnerschappen. Ik kan daar aan de slag met nieuwe gemeenschappen in Parijs en een nieuw, internationaal publiek.’

Braindrain

Mackenzie is de tweede recente Holland Festival-leider die naar Frankrijk vertrekt, na Pierre Audi, die in september 2018 directeur wordt van het Operafestival in Aix-en-Provence. In 2019 zullen er dus twee vitale plekken aan de top van het Nederlandse culturele leven vacant zijn.

De 70ste editie van het Holland Festival vindt plaats van 3 tot en met 25 juni 2017.

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Redactie. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Redactie.