Het is best jammer. Ruth Mackenzie gaat naar nog hoger sferen. Ze heeft de afgelopen twee edities van het Holland Festival flink opgefrist en moderner gemaakt, en dat valt dus op. Parijs lonkt. Ruth Mackenzie is door Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, voorgedragen als Directrice Artistique (artistiek directeur) van Théâtre du Châtelet, per 2019. Dit betekent dat Ruth Mackenzie het festival zal verlaten na het Holland Festival van juni 2018.

Ruth Mackenzie dient hiermee haar parttime contract van 5 jaar bij het Holland Festival volledig uit. Zij stelt met het artistieke team nog de festivaledities van 2017 én 2018 samen.

Begrip

Martijn Sanders, voorzitter van de Raad van Toezicht over de aanstelling van Ruth Mackenzie bij Théâtre du Châtelet: “De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van Ruth Mackenzie. Wij hebben alle begrip dat zij een fulltime baan accepteert in een van de vooraanstaande Parijse theaters. Zij heeft inmiddels twee mooie Holland Festivaledities samengesteld en wij hebben er alle vertrouwen in dat zij dit ook voor 2017 en 2018 doet.”

Ruth Mackenzie is vanzelfsprekend blij met deze stap: ‘Chatelet biedt mij de kans om dingen uit te vinden en nieuwe vormen van lyriek te verkennen. Het theater heeft dezelfde traditie van vernieuwing als het Holland Festival. Dat geeft me de kans om voorstellingen te maken op grote schaal, en met internationale artiesten.’ Belangrijk in haar overweging blijkt ook te zijn  dat ze bij het Holland festival slechts een maand per jaar kan vlammen: ‘Ik kan nu het hele jaar door werken aan het vinden van nieuw publiek en het aangaan van nieuwe partnerschappen. Ik kan daar aan de slag met nieuwe gemeenschappen in Parijs en een nieuw, internationaal publiek.’

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Braindrain

Mackenzie is de tweede recente Holland Festival-leider die naar Frankrijk vertrekt, na Pierre Audi, die in september 2018 directeur wordt van het Operafestival in Aix-en-Provence. In 2019 zullen er dus twee vitale plekken aan de top van het Nederlandse culturele leven vacant zijn.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

De 70ste editie van het Holland Festival vindt plaats van 3 tot en met 25 juni 2017.

Zonder leden heeft Cultuurpers geen bestaansrecht. Help ons de berichtgeving over alle hoeken van de kunstwereld te blijven volhouden.

Ja, ik word lid!