Rond de voorstelling IJspaleis is ophef ontstaan. Tijdens een try out maakten leerkrachten van een islamitische school bezwaar tegen een bepaalde scène. Cultuurpers gaat dieper in op het maatschappelijke probleem hierachter en komt op korte termijn met een verslag. Maar eerst een impressie van de voorstelling zelf.

De Zuidpool scoort niet hoog bij vakantiegangers. Maar misschien wordt dat anders, als tenminste veel kinderen IJspaleis (6+) van jeugddansgroep plan d– zien. Voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘d-reizen’, stelt plan d- een avontuurlijk reisje in het vooruitzicht. Het kost de danser/reisleider met zijn reclamebordje wel even wat inspanning om de mensen er warm voor te laten lopen, maar al gauw zijn ze er dan toch: vier danseressen gaan met hem mee.

foto Leo van Velzen

Krakende ijsbergen

‘d-reizen’ heeft een driehoek als logo. Dat is logisch. De drie ijsschotsen op het toneel blijken, als ze tegen elkaar aangeschoven worden, net zo’n driehoek te vormen. Een hoge ijsberg is het. Spannend. Om van te dromen tijdens de disco op de boot ernaartoe. Zien de reizigers de ijsbergen wel, die op het achterdoek voorbijkomen? Het worden er steeds meer. IJsbergen blijken vervaarlijk te kunnen kraken en barsten.

foto Leo van Velzen

Disco op de boot

Het is prachtig, zoals de ijsberg samen gaat vallen met de animatiebeelden op het achterdoek. Die beelden maken dat je je op een grote reis in een steeds donkerder ruimte waant. Het is namelijk winter op de Zuidpool. Niet echt toeristenseizoen. De reizigers hebben het koud. Valt dat even tegen! Ze zoeken beschutting. Tussen de barsten in de berg komen ze in het poolgebied terecht.

foto Leo van Velzen

Pinguïnpasjes

In die barre kou kun je beter een pinguïn zijn dan een mens. Dat worden de reizigers dan ook. Daar lopen en dansen ze met hun heen en weer schommelende voetstapjes, hun fladderende ‘armpjes’ en zwaaiende kopjes. Een beetje last van de kou hebben ze toch wel, maar het helpt als ze dicht bij elkaar gaan staan. Wat zijn die pinguïnbewegingen toch prachtig. De dansers voeren ze mooi uit. Je zou zo mee willen doen.

foto Leo van Velzen

Liefdesdans

Als je zo eindeloos over de verlaten sneeuwvlakten strompelt, wordt het verlangen naar liefde wel erg groot. De vonkjes springen dan ook over. Prachtig, dat liefdesritueel, en daarna de dans van het volmaakte geluk. De hemel lijkt er warm van te worden. Het is echt ontroerend en romantisch. En zo lief. Pinguïns zijn net mensen, denk je willekeurig.

foto Leo van Velzen

Hartverwarmend

Je kunt aan de dansers zien dat ze het leuk vinden in de huid van een pinguïn te kruipen. De animatiebeelden zijn niet alleen mooi om te zien, met hun heldere eenvoudige figuren. Ze nemen je mee in een wereld waar je alleen maar verwonderd naar kunt kijken. Of je nou kind bent of volwassene.

Voor je verder leest...

Wij geloven in onderzoeksjournalistiek over cultuur. Het is geen onderwerp waar je enorm populair mee wordt. Reden waarom de meeste media alleen die paar sensationele berichten meenemen, maar niet verder kijken. Cultuurpers richt zich juist op die verhalen die voor de cultuurwereld belangrijk zijn, maar die de grote media te klein vinden. Dat kunnen we alleen volhouden als jij meedoet. Door ons tips te geven, maar ook als je lid wordt of ons steunt met een donatie. Houd de cultuurwereld scherp!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen. Geef 2,50, 10 euro of meer!

Het is hartverwarmend zoals choreograaf Andreas Denk en zijn dansers je meenemen op deze fantasiereis.

Goed om te weten
Informatie over de speeldata is te vinden op de website van plan d-