Meteen naar de inhoud

Op de Zuidpool kun je beter een pinguïn zijn dan een mens

Rond de voorstelling IJspaleis is ophef ontstaan. Tijdens een try out maakten leerkrachten van een islamitische school bezwaar tegen een bepaalde scène. Cultuurpers gaat dieper in op het maatschappelijke probleem hierachter en komt op korte termijn met een verslag. Maar eerst een impressie van de voorstelling zelf.

De Zuidpool scoort niet hoog bij vakantiegangers. Maar misschien wordt dat anders, als tenminste veel kinderen IJspaleis (6+) van jeugddansgroep plan d– zien. Voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘d-reizen’, stelt plan d- een avontuurlijk reisje in het vooruitzicht. Het kost de danser/reisleider met zijn reclamebordje wel even wat inspanning om de mensen er warm voor te laten lopen, maar al gauw zijn ze er dan toch: vier danseressen gaan met hem mee.

foto Leo van Velzen

Krakende ijsbergen

‘d-reizen’ heeft een driehoek als logo. Dat is logisch. De drie ijsschotsen op het toneel blijken, als ze tegen elkaar aangeschoven worden, net zo’n driehoek te vormen. Een hoge ijsberg is het. Spannend. Om van te dromen tijdens de disco op de boot ernaartoe. Zien de reizigers de ijsbergen wel, die op het achterdoek voorbijkomen? Het worden er steeds meer. IJsbergen blijken vervaarlijk te kunnen kraken en barsten.

foto Leo van Velzen

Disco op de boot

Het is prachtig, zoals de ijsberg samen gaat vallen met de animatiebeelden op het achterdoek. Die beelden maken dat je je op een grote reis in een steeds donkerder ruimte waant. Het is namelijk winter op de Zuidpool. Niet echt toeristenseizoen. De reizigers hebben het koud. Valt dat even tegen! Ze zoeken beschutting. Tussen de barsten in de berg komen ze in het poolgebied terecht.

foto Leo van Velzen

Pinguïnpasjes

In die barre kou kun je beter een pinguïn zijn dan een mens. Dat worden de reizigers dan ook. Daar lopen en dansen ze met hun heen en weer schommelende voetstapjes, hun fladderende ‘armpjes’ en zwaaiende kopjes. Een beetje last van de kou hebben ze toch wel, maar het helpt als ze dicht bij elkaar gaan staan. Wat zijn die pinguïnbewegingen toch prachtig. De dansers voeren ze mooi uit. Je zou zo mee willen doen.

foto Leo van Velzen

Liefdesdans

Als je zo eindeloos over de verlaten sneeuwvlakten strompelt, wordt het verlangen naar liefde wel erg groot. De vonkjes springen dan ook over. Prachtig, dat liefdesritueel, en daarna de dans van het volmaakte geluk. De hemel lijkt er warm van te worden. Het is echt ontroerend en romantisch. En zo lief. Pinguïns zijn net mensen, denk je willekeurig.

foto Leo van Velzen

Hartverwarmend

Je kunt aan de dansers zien dat ze het leuk vinden in de huid van een pinguïn te kruipen. De animatiebeelden zijn niet alleen mooi om te zien, met hun heldere eenvoudige figuren. Ze nemen je mee in een wereld waar je alleen maar verwonderd naar kunt kijken. Of je nou kind bent of volwassene.

Het is hartverwarmend zoals choreograaf Andreas Denk en zijn dansers je meenemen op deze fantasiereis.

Goed om te weten
Informatie over de speeldata is te vinden op de website van plan d-

Maarten Baanders

Free lance kunstjournalist Leidsch Dagblad. Tot juni 2012 medewerker Marketing en PR bij het LAKtheater in Leiden.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands