Merry Go Round – Een huis als vlucht uit de dagelijkse sleur.

ninja's bij het huisje

Je kent het gevoel vast wel. Eindelijk vakantie. Niet meer denken aan werk of school. En toch. Je vakantiehuisje of appartement is een miniatuurversie van thuis. Terwijl je op vakantie echt anders wil leven. Waarom toch die grote slaapkamers, het spaarzame sanitair en nog steeds de televisie centraal? Ik verbleef daarom deze zomer met de kinderen een weekje in het Merry-Go-Round huis om te ervaren hoeveel invloed een andere indeling van je huis op je leven kan hebben.

Het begon met het zoeken van de deur

Soms doe je gewoon een paar luiken dicht.

Bij aankomst wachtte een gesloten grijze platte doos ons op. Heel vriendelijk zag het er niet uit, ondanks een minimalistische houten veranda rondom het huis. Onze eerste taak: zoek de deur. De jongens hadden het openen van de luiken echter snel onder de knie. Ze ontdekten in totaal drie deuren. Opvallend genoeg bevonden deze zich niet aan de kant van de open plek. Dat bleek wel een beetje onpraktisch. De jongens hadden al snel een oplossing. Ze pasten makkelijk door de smalle ramen ( en ik met een beetje moeite ook). En die stonden toch al open vanwege het mooie weer. Zo pasten we het huis aan onze eigen wensen aan.

Lekker rondjes rennen

De gevels van het huisje zijn aan alle zijden opgebouwd uit smalle hoge ramen afgewisseld met smalle dichte delen. Aan de binnenzijde loopt rondom een gang langs de gevel. Die knoopt alle ruimtes aan elkaar. Elke ruimte aan de gang is ingericht voor een specifieke functie. Er zijn twee slaapkamers, een loungebank, een roze zithoek, een keuken en een eethoek. In het midden van het huis bevindt zich de badkamer. Er zijn binnen geen deuren te bekennen. De jongens vonden het allemaal wel best. Lekker rondjes rennen. Voor mij was het wel even wennen. In eerste instantie probeerde ik steeds de kortste weg te vinden. Later nam ik de houding van de jongens over. Het was toch vakantie. Een kleine omweg is niet erg.

Goed verhaal hè? We bieden het je gratis aan. Wil je een donatie doen? Dan kan dat via de blendle-knop onderaan. Of via de Patreon-knop. Nog beter.
(Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.)

Binnen is buiten

Het huisje zit slim in elkaar. Door het vele glas in de gevel en het gebruik van daklichten in de eethoek en de badkamer is er overal natuurlijk licht. Je voelt het weer binnen veranderen. Een langstrekkende onweersbui beleef je zo intensief mee. Deze fijnzinnigheid kwam ik ook weer tegen bij de verlichting in de keuken. Deze lamp is tegelijkertijd, aan de andere kant van het melkglas, het licht bij de spiegel in de badkamer.

De smalle hoge ramen concentreren de blik op enkele bomen.

Filmframes

In elke ruimte is je blik naar buiten gericht. Door de smalle verticale ramen gaat je aandacht al snel uit naar de individuele boom in plaats een blik op het hele bos.

De onregelmatige vormen van de stam, bladeren die bewegen in de wind, een flits van een langsrennend kind; Al die momenten krijgen even extra aandacht. Dit wordt versterkt doordat het huis geen gordijnen heeft. Het huis daagt je uit tot spelen met de luiken. Welke luiken doe je s avonds dicht? Welke laat je open? Dit deden we – of de jongens – dan ook regelmatig.

Slapen in een bedstee

Er zijn geen onpersoonlijke slaapkamers met standaard nachtkastje, lampje en generiek schilderij aan de muur. Slapen doe je in één van de twee bedstedes voorzien van lekkere tweepersoonsmatrassen. Hier geen naad waar je in verdwijnt of bedden die uit elkaar schuiven. Nog een voordeel van een bedstee met kleine kinderen: Je hoeft niet bang te zijn dat ze uit bed vallen. Rondom het bed was een kleine rand voor de twee b’s: brillen en boeken. Onder de bedstedes zijn lades voor je kleding en spullen (na negen jaar zijn de lades wel aan vernieuwing toe). Schuifwanden sluiten eventueel de bedstedes af. Wat ook hier opvalt: De nabijheid van buiten. Met het raam open lig je te slapen in de frisse boslucht.

Knalroze zithoek

Ook met de luiken dicht blijft het een prettig huis. En de kussens van de zithoek lagen niet alleen lekker.

De minimalistische opzet heeft ook nadelen. Er is weinig opbergruimte. Daardoor kan je nergens goed de boodschappen kwijt. Alle rondzwervende spullen ( en die zijn er toch wel veel met twee kinderen) leveren daardoor jammer genoeg een rommelig gevoel op. Gelukkig wisten we dit meestal te beperken tot één hoekje van het huis.

De roze zithoek is ook echt helemaal knalroze. Tegelijkertijd is dit het meest afgeschermde plekje in het huisje. De U-vormige zithoek richt de aandacht op elkaar in plaats van op het bos buiten. De TV hangt er een beetje ongemakkelijk bij. Waarschijnlijk is deze er op het laatste moment aan toegevoegd. Aan de ene kant natuurlijk jammer, maar voor de jongens wel fijn. Lekker op de roze banken liggend TV kijken.

Brood, spelen en water

Op de grote tafel kan alles blijven liggen.

Spelen gebeurde meestal aan de enorme tafel in de eethoek. Al het speelgoed kon er makkelijk liggen. Lego, vogel-memory, monopoly junior of tekenspullen; Het kon allemaal tegelijk. Voor het eten schuif je gewoon alles even aan de kant. Door de vaste opstelling van tafel en banken was eten met bezoek een beetje gek. Iedereen zat dan op rijtje. Natuurlijk weer met de blik naar buiten gericht.

De badkamer is een meesterwerkje. Zelfs nu ziet deze er nog als nieuw uit. De lange gang gaat over in de halve cirkel van de douche. Het toilet bevindt zich daar tegenover, net uit het zicht vanuit de lange gang. Boven de badkamer is een grote lichtkoepel. Die maakt de badkamer ongewoon licht. En nog mooier: douchen met bewegende takken en wolken boven je is prachtig.

Nieuwe sleur

Een opening tussen de zithoek en de eethoek accentueert de ronding van de douche. – En was een dankbaar klimobject.

De strakke indeling in verschillende ruimtes gaf rust. Toch waren de jongens nog iets te jong om steeds zelf een plekje te zoeken. We zaten vaak met zijn allen in dezelfde ruimte. Tegelijkertijd hebben we ons goed vermaakt. Door de gang langs de hele buitengevel voel je je enorm verbonden met het buiten zijn. Zelfs als het wat minder weer is.

Heb je suggesties voor de volgende vakantie? Ik hoor ze graag in de comments hieronder.

Het Merry Go Round huisje staat op Bungalowpark Lanka en is ontworpen door Ira Koers. In 2009 won het huisje een Dutch Design Award. ( alle foto’s copyright Tim de Boer)

Fijn bericht? Gebruik de Blendle knop hierboven voor een kleine donatie. Of bepaal zelf hoe je Tim De Boer een complimentje geeft met Patreon. (heel fijn systeem!)
Deel dit: