Meteen naar de inhoud

BOSCH PARADE BARST LOS OP WATER EN LAND – Negende editie kunstspektakel 16 – 19 juni 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.
Donderdag 16 juni gaat hét theatrale en muzikale kunstenspektakel op het water Bosch Parade van start. Tot en met zondag 19 juni kan publiek (gratis!) de drijvende, peddelende en zwemmende stoet kunstwerken meemaken vanaf de oevers van de Dommel in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. Iedere avond wordt afgesloten met een met een wervelend en sfeervol slotritueel in de Tuin der LustenHet thema dit jaar is ‘verleiding’.
Bosch Parade 2022
Ook deze editie brengen beeldend kunstenaars, vormgevers, componisten, regisseurs en choreografen uit binnen- en buitenland een ode aan de Jheronimus Bosch (1450-1516) met een fascinerende tocht varende kunstobjecten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten. Zij tonen een unieke ‘vaartocht van het ongerijmde’, met negentien eigenzinnige kunstwerken die in ruim een uur voorbijtrekken.
Het kunstspektakel wordt op 16, 17 en 18 juni afgesloten met een wervelend en sfeervol slotritueel in de Tuin der Lusten, de kleurrijke broedplaats aan de Citadel waar de kunstenaars werk(t)en aan hun objecten en Atelier van Lieshout een verzameling indrukwekkende werken exposeert.
Voor iedereen
Bosch Parade is (gratis) toegankelijk, voor jong en oud: vrijwel overal langs de route kan men plaatsnemen op de vestingmuur of in het groen. Op het Stadsbalkon ter hoogte van de Berenwoutstraat en in het gras van de taluds is plaats om op eigen stoeltjes of kleedjes de parade te bekijken. Bezoekers kunnen ook kiezen voor een gerieflijke, betaalde zitplaats met het beste zicht, op één van de drie Bosch Parade-terrassen.
HET PROGRAMMA: UNIEKE COMBINATIES
Bij Bosch Parade zie je als publiek buitengewone combinaties waar van alles uit ontstaat om te zien, te horen, te proeven en te voelen. De kunstenaars uit binnen- en buitenland ontstijgen hun eigen disciplines en werken samen als collectieven en individuen, binnen en buiten de paden van de kunst. Van alles te zien dus, en nog meer… waaronder:
  • Drijvende dans-performance-installatie: NAÎAD
  • Dansmakers Celine Werkhoven en Anna Zurkirchen bundelde de krachten met componist Antonio Alemanno en architect Ad Roefs voor NAÎAD, een drijvende performance-installatie waarop twee vrouwelijke wezens met vervreemdende dans, hun lijven en ledematen in onmogelijk bochten en verdubbelingen wringend, drenkelingen uit het water lokken.
  • Monstervis van staal en oud ijzer : Angler Maiden
  • Voor de Amerikaanse Lisa Nigro is samenwerken voor en met gemeenschappen over de hele wereld cruciaal. Ze maakte eerder met groepen vrijwilligers interactieve kunstwerken vol vuureffecten voor kunstenfestival Burning Man. Voor Bosch Parade construeert ze met Bossche betrokkenen Angler Maiden, een monsterachtige vis, opgetrokken uit staal en oud ijzer, die de vissers verleidt met haar muziek, kleuren en vurige karakter.
  • Koken en in de sauna genieten in installaties: Tuin der Lusten
  • In de Tuin der Lusten – de feestelijke broedplaats van Bosch Parade aan de waterkant van de Citadel in ’s-Hertogenbosch – komen de kunsten en bijzondere invalshoeken verrassend samen. Bij, in en op de werken van Joep van Lieshout bijvoorbeeld. Er wordt dagelijks gekookt in zijn imposante installatie House of Transition en bezoekers dampen er in zijn sauna Welness Skull. 
INFORMATIE
Donderdag 16 t/m zaterdag 18 juni, 20.00 – 22.00 uur
Zondag 19 juni, 15.00 – 17.00 uur
Kaarten en info: www.boschparade.nl
BOILERPLATE BOSCH PARADE
Bosch Parade organiseert tweejaarlijks een vaartocht op de Dommel in het centrum van ’s-Hertogenbosch, met in 2022 haar negende editie. Tijdens de 8e editie in 2019 trok Bosch Parade 27.000 bezoekers, onder meer uit de Verenigde Staten, Israël, Finland, Australië, Verenigd Koningrijk, Rusland en Zweden. De editie van 2021 is wegens maatregelen om corona te beperken uitgesteld naar 2022.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands