Iemand die bij een werkt, genereert daarmee voor zichzelf een inkomen van 42.379,79 euro. Dat is iets meer dan het gemiddelde inkomen van mensen in de boekhandel, die het slechts met een gemiddelde van 31.000 euro per persoon moeten stellen. Dit inkomen wordt grotendeels gegenereerd door auteurs en . Die verdienen – gemiddeld – 1540,55 euro. Per persoon. Per jaar.

Mocht je denken: daar zit iets een beetje scheef, dan klopt dat. Het CPNB presenteerde vandaag een paar onderzoeken over de ‘impact’ van het boek, en deze uitkomsten stonden er ook in, al sprak men daar liever over totalen dan over gemiddelden. Het doet best pijn. Maar ja, er zijn natuurlijk veel meer mensen die boeken schrijven dan mensen die boeken uitgeven of verkopen. Dat maakt de spoeling aan schrijverskant nogal dun. Er zijn heel erg veel schrijvers voor wie het werk niet meer dan een hobby is, en een paar die er heel erg fijn van op kunnen.

Modaal

‘In Nederland kunnen maar 55 schrijvende personen modaal of hoger leven van de directe inkomsten uit de verkoop van hun boeken. Nog eens zestig auteurs verdienen met hun royalty’s een bedrag tussen het minimuminkomen en modaal,’ stelt KVB Boekwerk. Die gegevens brachten we al eerder. Volgens de denktank van het boekenvak doet de rest het op eigen kosten. Of die van hun levenspartner, via subsidies, inkomsten uit uitleningen van bibliotheken, schnabbels, columns en optredens. Waarvoor overigens geldt: hoe succesvoller de schrijver, hoe meer inkomen, juist ook uit die aanvullende bronnen. Zij worden bijvoorbeeld ook uitgenodigd voor Het Boekenbal.

Dit alles mag overigens niet verhullen dat heel Nederland in zijn geheel blijer wordt van het feit dat er schrijvers zijn die boeken schrijven. Lezen maakt namelijk niet alleen gelukkig, het ontspant ook. Het zorgt voor meer inlevingsvermogen – bekende uitzonderingen daargelaten – en je leeft er zelfs langer door – bekende uitzonderingen daargelaten. Het is nu definitief door wetenschappelijk onderzoek vastgesteld. En om het allemaal nog gezelliger te maken: papieren boeken maken gelukkiger dan elektronische boeken, zeker als die papieren boeken gezocht en gekocht worden in een echte boekwinkel.

Culturele meerwaarde

Ook de impact van de boekwinkel is onderzocht, namelijk. Een boekhandel in de buurt maakt je huis meer waard. Net als dat geldt voor een , museum of theater. De correlatie tussen woningwaarde en de aanwezigheid van een boekhandel wordt in het onderzoek helaas niet verder uitgewerkt. Zo is niet duidelijk of een boekwinkel zich eerder zal kunnen handhaven in een buurt waar opleidingsniveau en geletterdheid hoog zijn, en dus gemiddeld ook duurdere huizen staan. De vraag is of het vestigen van een boekhandel in een krachtwijk als Kanaleneiland Noord in Utrecht de waarde van de huizen daar automatisch zal doen stijgen. Bovendien krijgt een boekwinkel geen subsidie, en zal die dus alleen daar overleven waar de omzet het best gegarandeerd is.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Wanneer men echter met succes kan verdedigen dat een boekwinkel leefbaarheidsverhogend werkt, zou een beroep op subsidie voor het vestigen van boekhandels in ‘moeilijke’ wijken in het verschiet kunnen liggen.

Hoe dan ook: het boekenvak – de schrijvers, de boekwinkels, de uitgevers – voegt in zijn geheel bijna 220 miljoen euro aan waarde toe aan de Nederlandse economie. Dat is best veel. En daar schrijven we graag over.

Luister hier naar de podcast:

Foto bovenaan:
Scroll naar top