Vanaf donderdag 23 januari speelt het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) 9e Beethoven. De tournee voert langs zalen in Amsterdam, Enschede, Tilburg, Wageningen, Drachten, Oss, Utrecht, Heerlen, Haarlem en Arnhem.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

In dit grote Beethovenjaar kiest het NBE voor een van zijn meest iconische werken: de negende symfonie, met de beroemde ode Ode to Joy, op tekst van Friedrich Schiller. In het politieke gewoel van rond 1800 was het duidelijk waar Beethovens sympathieën lagen: hij was een verklaard voorstander van de Franse Revolutie en omarmde de idealen van universele gelijkheid, vrijheid en broederschap. Nadat hij het hele symfonische genre al op zijn kop had gezet, vooral met zijn derde (Eroica), vijfde, zesde (Pastorale) en zevende, deed hij er bij zijn negende en laatste symfonie nog een schepje bovenop door de grenzen van het genre volledig open te breken en de menselijke stem te introduceren. Het was geen gimmick, maar een ultieme artistieke noodzaak. Solisten en koor schreeuwen de boodschap letterlijk uit: ‘wees omarmd, miljoenen!’

Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het NBE:
De Negende heeft in de voorbije eeuwen niks aan zeggingskracht ingeboet, maar wij zetten zo’n stuk natuurlijk wel naar onze hand, we gaan het doorzichtiger maken. We hebben een nieuwe, eigentijdse Engelstalige tekst laten schrijven en het NBE speelt de muziek in individuele partijen, elk van de zestien blaasinstrumenten krijgt zo zijn eigen stem. De finale met het dertig-koppig koor wordt versterkt door zangers uit allerlei verschillende culturen. Turks, Surinaams, noem maar op. Al die etniciteiten vormen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking, samen belichamen zij de idee van Beethovens verbroedering.’

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Speellijst:
DO 23 JAN AMSTERDAM PODIUM MOZAÏEK voorpremière met scholieren van het mundus college uit amsterdam-west, i.s.m. lokaal koor ‘elzabad voices’,
VR 24 JAN ENSCHEDE MUZIEKCENTRUM  i.s.m. lokaal koor ‘stedelijk koor enschede’
ZA 25 JAN TILBURG THEATERS TILBURG i.s.m. lokaal koor ’tilburgs vocaal ensemble’
ZO 26 JAN HELMOND HET SPEELHUIS  i.s.m. lokaal koor ‘vivace’
DI 28 JAN WAGENINGEN JUNUSHOFF   i.s.m. lokaal koor ‘wmk el mundo’
WO 29 JAN DRACHTEN DE LAWEI  i.s.m. lokaal koor ‘kleinkunstkoor drachten’
DO 30 JAN OSS DE LIEVEKAMP   i.s.m. lokale koren ‘osse opera’ en ‘capella ducis’
ZO 02 FEB UTRECHT TIVOLIVREDENBURG  i.s.m. lokaal koor ‘kamerkoor jip’
DI 04 FEB HEERLEN PARKSTAD LIMBURG THEATERS  i.s.m. lokaal koor ‘coda’
WO 05 FEB AMSTERDAM PARADISO i.s.m. lokaal koor ‘elzabad voices’
ZO 01 MRT HAARLEM PHILHARMONIE  i.s.m. lokaal koor ‘vocal group de cantantes’ en ‘vier bier en een cola light’
ZO 15 MRT ARNHEM MUSIS  i.s.m. lokale koren ‘wereldvrouwenkoor’ en ‘wmk el mundo’

Over het Nederlands Blazers Ensemble:
Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een ‘bijzonder’ lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!

Foto bovenaan:
Foto: Hans van der Woerd
Scroll naar top