Meteen naar de inhoud

Festival Circolo: relaxed en zonnig festival viert de vernieuwing van het circus zonder glitter

Een kampvuur, oerhamburgers en flammkuchen met spek en room, maar ook koffie met havermelk en opvallend veel losse knotjes in het Tilburgse Leijpark. Witte wijn, kombucha en speciaalbier. Er zijn mensen die van zulke combinaties pukkeltjes krijgen, maar het voelde opvallend goed, afgelopen maandag tijdens Festival Circolo. Het als superduurzaam beschouwde hipstervolk mengt moeiteloos met de bourgondische Brabander, zo in een park aan de snelweg die de Tilburgse binnenstad omsluit..

Acrobaten en jongleurs, tot een aantal jaar geleden alleen in zomers Frankrijk, Spanje en Italië te vinden, worden nu ook in Nederland professioneel opgeleid, en dat is heel fijn voor een festival dat plaatsvindt in tijden van Corona. Geen acts uit het Verre Oosten of Latijns Amerika betekent een overvloed aan jong en vernieuwend circusaanbod uit Eurpa, van veelal makers van onder de veertig.

Veulpoepers

Al was er ook een tentje van De Stijle, Want…, waarvan de overgebleven leden inmiddels allemaal de zestig zijn gepasseerd. Maar die zijn er dan ook alleen op film, in een echte Brabantse biopic die halverwege ophield wegens technische problemen die niemand kon oplossen. Een beetje pijnlijk, maar ook passend bij dit gezelschap van goedaardige theatrale charlatans, die in de jaren negentig furore maakten met voorstellingen op De Parade, waarvoor je langer (en leuker) in de rij stond dan dat je binnen was.

Hun energie (met bijbehorende tentjes) was mede de oorsprong (zo claimen ze) van het rondreizende festival van Terts Brinkhoff, maar ze worden niet genoemd in het jubileumboek. Sic transit gloria mundi, als de laatsten van RK De Veulpoepers BV (want daar liggen hun roots) in het park van het failliete Festival Mundial, dat afstamde van de Bikse Fiste, ook van de Veulpoepers, in een tentje met de oprichter van de veulpoepers in het publiek hun video zien vastlopen en we nooit zullen weten hoe het eindigt.

Gevaarlijk

Gelukkig is daar de jeugd, bijvoorbeeld in de vorm van Camiel Corneille, die een work in progress liet zien van een wel heel bijzonder soort evenwichtskunst. Meer een installatie dan acrobatiek, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Gold ook voor de groep Familiar Faces, die al balancerend op elkaars lijven een waterballet uitvoerde dat speels, komisch, lijfelijk en een beetje gevaarlijk was, en dat is natuurlijk waar we een beetje voor komen, als het om circus gaat.

Topper deze maandag was op dat gebied de act Ice Skates and Other Cruelties van Camille Paycha. Zij schaatst rond een berg breekbaar glas en valt er uiteindelijk ook in, zij het zonder zichtbare verwondingen.

Kunst

Voorstellingen als deze zijn de nieuwe trend in het moderne circus, waar niet alleen de kunstjes, maar ook de kunsten een plek hebben. De voorstellingen zijn verstild, de artiesten vragen niet na elke handstand om applaus en hun kleding is functioneel, niet showy. Ook niet zinsbegoochelend van schoonheid, maar dat stoort niet. De overdondering van Cirque du Soleil, waarin de acts eeuwig en de uitvoerenden inwisselbaar waren, past niet bij zoiets intiems als Circolo.

Dubai

En dan zijn er ook nog clowns. Ik werd aan het begin van de middag, bij En Fait, Actually… van Duo Ginger Moustache door een hele leuke in de maling genomen (samen met de hele zaal), en dat is best bijzonder voor iemand die clowns doorgaans mijdt. Maar deze keer kwam een heel aardig meisje naast mij zitten vooraf aan de voorstelling, en dat was zo’n fijn gesprek, dat ik echt hard schrok toen ze, toen het licht uitging en het programma begon, steeds harder ging praten tegen me, en toen ik eenmaal hopeloos werd in mijn pogingen haar stil te krijgen, verliet ze de zaal, al bellend met een vriendin uit Dubai. De zaal in verbijstering achterlatend. Om tien minuten later terug te komen als hoofdartiest van het programma.

Misschien een simpele act, maar hij werkte. Kwam bij dat ze, al babbelend, letterlijk halsbrekende capriolen uitvoerde als zeer vaardig acrobate, samen met haar zogenaamd stuntelige partner.

Clowns, ze kunnen nog. Ga het meemaken in Tilburg, in alle varianten.

Goed om te weten Goed om te weten
Festival Circolo duurt nog tot en met 31 oktober aanstaand. Inlichtingen.

Meer over Circolo:

De duizelingwekkende leegte staat letterlijk centraal in L’absolu tijdens festival Circolo

Nieuw op Festival Circolo: Het podium is minstens zo spannend als je het alleen kunt horen.

Lucho Smit’s unieke kijk op de vernieuwing van het circus: ‘Alles bestaat al, we maken alleen andere verbindingen.’ #festivalcircolo

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands