Nieuw op Festival Circolo: Het podium is minstens zo spannend als je het alleen kunt horen.

Laat deze tekst voorlezen:

Tijdens het Tilburgse circusfestival Circolo kun je het meemaken, als je wil, en zeker als je niet anders kunt: audiodescriptie. Speciaal voor blinden en slechtzienden biedt het festival de diensten aan van Komt Het Zien, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het live beschrijven van wat er op het podium voor je te zien is. Oprichtster Arlette Hanson, is zo’n beetje geboren in het circus als telg van een circusfamilie. Ze rolde deze wereld binnen toen ze ‘nee’ moest zeggen tegen een klas slechtziende kinderen, die haar Wintercircus wilde bezoeken. Een jaar later had ze wel iets voor ze geregeld, en nu is dat een bedrijf geworden. Luister in deze podcast naar haar verhaal.

Ze vertelt onder meer over de do’s en don’ts van het vak, over hoe je wel of geen emoties mag laten horen en hoe belangrijk live geluid is. En over hoe je het niet te leuk moet maken, omdat de mensen met audiodescriptie dan gaan lachen op momenten dat het niet hoort.

Audiodescriptie is er overigens niet alleen voor blinde en slechtziende liefhebbers. Wie, bijvoorbeeld tijdens de bijzondere voorstelling ‘l Ane et la Carotte van Lucho Smit tijdens Circolo, het eens wil ervaren, kan het gewoon aanvragen.

Over die bijzondere voorstelling, waar de hele essentie van het circus op zijn kant wordt gezet, later meer.

Foto bovenaan:
Arlette Hanson