Meteen naar de inhoud

Asko|Schönberg presenteert overzicht programma’s eerste helft nieuwe seizoen

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

De programmering voor komend seizoen is grotendeels bekend en de kaartverkoop gestart.

Hieronder het overzicht van de programma’s van september t/m december 2022.

Asko|Schönberg opent seizoen 2022/2023 op zaterdag 3 september met festival Words & Music, een dag vol cut-ups en fuck-ups geïnspireerd op Berio en Burroughs.

Verder veel nieuw werk van o.a. Richard Ayres, Jan van de Putte, Arnold Marinissen en Peter Adriaansz en een bijzondere productie met componist/gitarist Corrie van Binsbergen op poëzie van de Zuid~Afrikaanse Antjie Krog.

Words & Music – cut-ups & fuck ups, Berio & Burroughs

Words & Music: een rush aan sensaties; fantastisch, grimmig, absurd, ontregelend en mét humor. Een festival vol verknipte, versneden en gloednieuwe performances, concerten, muziektheater, installaties, film en meer, geïnspireerd op de cut-up technieken van componist Berio en literair enfant terrible W.S. Burroughs. Beiden pasten op geheel eigen wijze de cut-up techniek toe: ze gebruikten fragmenten van bestaand en nieuw materiaal om nieuw werk te creëren.

Na de succesvolle eerste editie in 2020 brengt Asko|Schönberg opnieuw makers en performers uit verschillende disciplines op onverwachte wijze samen. Met o.a. Akim Moiseenkov, Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, SilberseeGenevieve Murphy en werk van onder meer Yannis Kyriakides, Pete Harden, Luke Deane, Arnold Marinissen, Jan van de Putte

.Þ Words & Music – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

Za 3 sept, 15:30 – 23:30, Amsterdam, Muziekgebouw

Kagels kompas

Op de geboortedag van Reinbert de Leeuw klinkt Die Stücke der Windrose van zijn geestverwant Mauricio Kagel.Deze Argentijns-Duitse componist (1931 – 2008) behoort met zijn avantgardistische en veelzijdige stijl tot de toonaangevende componisten van de 20ste eeuw. Zijn muziek is fris, fantasierijk en vol humor. In Die Stücke derWindrose heeft elke windrichting een eigen couleur locale. Zo klinkt het noorden bijvoorbeeld verrassend broeierig en het westen juist exotisch.

Þ Kagels kompas – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

do 8 sept, 20:15, Amsterdam, Muziekgebouw

Strauss & Beyond

Een nieuwe editie in de serie & Beyond met deze keer een verrassende kijk op twee uitersten. Johann Strauss en Asko|Schönberg worden niet vaak in een adem genoemd. Toch vormt deze componist het uitgangspunt van dit concert dat de grens tussen ‘serieuze’ en ‘lichte’ muziek verkent en een brug slaat tussen deze twee stijlen. Dat gebeurt aan van de hand van werken van Strauss, Webern, Adams en Babbitt in een bruisend programma met intens samenspel, samengesteld en toegelicht door onze violist Joseph Puglia.

Þ Strauss & Beyond – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

do 22 sept, 20:15, Amsterdam, Muziekgebouw

De onhoorbare E in de Cello Biënnale

Onder leiding van Bas Wiegers presenteert Asko|Schönberg een concert dat geheel in lijn is met het festivalthema; The Cello Moves. Naast de iconische werken van de 20ste-eeuwse grootmeesters Ligeti (Celloconcert) en Grisey (Partiels, onderdeel van de cyclus Les Espace Acoustique) wordt er een gloednieuwe compositie van de Nederlands-Canadese componist Trevor Grahl gespeeld.

Þ De onhoorbare E – Cello Biënnale – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

do 27 okt, 17:00, Amsterdam, Muziekgebouw

Een Huid van Klank bij November Music, wereldpremière

Componist/gitarist Van Binsbergen werkt al vanaf 2003 met schrijvers en dichters samen. Literatuur en poëzie vormen voor haar een grote bron van inspiratie.

Toen Corrie van Binsbergen de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog een paar jaar geleden een gedicht hoorde declameren bij radio Kunststof, stond zij aan de grond genageld. Zij werd overrompeld door het geluid, die dictie, die klank van het Zuid-Afrikaans. Met medewerking van Beatrice van der Poel (improviserend popzangeres) en Zuid-Afrikaans Jazz-trio Vuma Levin.

zo 6 nov, 20:45, Den Bosch, November Music kaartverkoop start later

The Hague Connection

Vele zintuigen worden geprikkeld in dit programma met video, media, theater, beweging, soundtracks en natuurlijk livemuziek. Asko|Schönberg viert de traditionele link met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Je hoort het nieuwste werk van abstract denker Peter Adriaansz en een tango dansende tuba van Martijn Padding naast werk van jonge talenten uit hun compositieklas. Stercomponist Michel van der Aa vertaalt zijn Shades of Redvele gradaties rood naar livemuziek en soundtrack

Þ The Hague Connection – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

do 10 nov, 20:15, Amsterdam, Muziekgebouw

za 12 nov, 15:00, Den Bosch, November Music (korter programma zonder Padding) kaartverkoop start later

Islands
Een doe-het-zelf-kit om droomeilanden te bouwen, zou dat niet handig zijn in tijden van mondiale onzekerheid? Componist Richard Ayres biedt uitkomst met zijn nieuwe werk Islands: een spectaculaire virtuele atlas van plekken die je zelfs in een pandemie veilig kunt bezoeken. Samen met kunstenaars uit andere disciplines brengt Ayres cultuur en natuur van zijn droomeilanden in kaart. Welkom aan boord voor een planeetvriendelijke, zinnenprikkelende wereldreis.

Þ Islands – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

do 8 dec, 20:15, Amsterdam, Muziekgebouw

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands