Meteen naar de inhoud

Ga kijken bij goed jeugdtheater als je niet meer gelooft in het volwassen aanbod.

Dit verhaal lees je gratis. Je kunt onderaan rechtstreeks doneren aan deze auteur.  Zo houden we onafhankelijke journalistiek over cultuur bereikbaar. (Liever ongestoord lezen? Word lid!

We hebben een enorme behoefte aan magie en een wondertje op zijn tijd. Sommige mensen denken dat je dat kwijt raakt als je opgroeit en/of kinderen krijgt, maar niets is minder waar, natuurlijk. En als je mocht twijfelen, zou ik het ons gunnen dat meer theatermakers voor volwassenen weer eens teruggrijpen op de magie waar je in je kindertijd nog voor open stond.

Ga dus een keertje kijken bij goed jeugdtheater, als je vindt dat het theater vol volwassenen te veel egodocumenten of uit depressie geboren levensfilosofie bevat.

Hurken

Ik was donderdag 6 april in de gelukkige omstandigheid om het weer eens mee te maken bij het NUT, tijdens een voorstelling op de Willibrordschool in Vleuten. Een zaaltje vol vier- en vijfjarigen van alle denkbare kleur en twee acteurs die perfect weten hoe je dat doet: toveren met bijna niks. Yara Piekema en Roan Ten Cate laten zien hoe je niet op je hurken hoeft om moeiteloos een leeftijdsverschil van decennia te overbruggen.

De tourneeauto van Het NUT

De tourneeauto van Het NUT

King Bling Bling heet het stuk, en alles, decor, muziek en kostuums, past in de goudgespoten tweedehands middenklasser waarmee het gezelschap door het land toert. De tekst van Floor Leene is, zoals we dat inmiddels van haar gewend zijn, speels en zo aards en stevig dat die goed voor een volwassen publiek overeind blijft.

Hebberig

Wij, ouden van dagen, behoren nu helaas niet tot de doelgroep. Dit stuk, over een meisje dat de nacht voor haar verjaardag niet kan slapen en stiekem haar cadeautjes al wil uitpakken, lijkt simpel, maar omdat de auteur er gelijk een heel verhaal over Koning Midas bijhaalt, verveelt het geen moment.

Die les over hebberigheid herkennen we allemaal. Die mythische koning, die een millennium of wat terug een wens te veel deed (‘dat alles wat ik aanraak in goud verandert’), houdt het kleine meisje met haar hebberigheid een gouden spiegel voor.

Spandau Ballet

De zaal leeft dankzij het volwassen spel moeiteloos mee en gaat in op alle hoogte- en dieptepunten. Simpele liedjes (welke student gaat daar tegenwoordig niet loos op?), worden afgewisseld met een prachtige vertaling van het best ingewikkelde nummer ‘Gold’ van Spandau Ballet. Tijd voor de aanwezige groepsleerkrachten om stiekem uit hun dak te gaan.

Noem me simpel, maar het zijn voorstellingen als deze die me weer doen geloven in de kracht van theater. Het is immers die kunstvorm waarin je met een simpel woord een wereld binnen kunt gaan: niet omdat iemand je alles uitlegt, maar omdat je dat zelf doet.

Die magie, die unieke coöperatie tussen publiek en maker, zag ik deze regenachtige ochtend in Vleuten aan het werk. Het was een wonder.

Gezien: King Bling Bling van Het Nut, besloten schoolvoorstelling in Vleuten. Er zijn ook openbare voorstellingen, Inlichingen hier.


Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door de auteur een kleine bijdrage te geven. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen