Meteen naar de inhoud

Delft Fringe Festival: Luister, juist in deze tijd goed naar wat er écht wordt verteld

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Wethouder Frank van Vliet: “Delft Fringe Festival draagt bij aan geluk”

Delft, woensdag 29 mei, 2024 – Dinsdagavond 28 mei was de feestelijke opening van de 13e editie van Delft Fringe Festival in Theater de Veste. Net als alle Fringe Festivals wereldwijd vieren we tijdens het festival in Delft de creatieve vrijheid. Het festival helpt de makers van nu om hun verhalen te blijven vertellen. Directeur Roel Funcken: “Verhalen geven je wereld kleur. Luister, juist in deze tijd, goed naar wat er écht wordt verteld. Neem deze verhalen met je mee en deel ze met de mensen om je heen.” Wethouder van Cultuur, Frank van Vliet: “De verhalen op Fringe houden je in beweging en dragen zo bij aan geluk.”

Het is een druilerige avond, maar in Theater De Veste hangt een verwachtingsvolle buzz. Zoals Frank van Vliet in zijn speech zegt: het publiek is vanavond gekomen voor de verhalen, voor de inspiratie. “Het geeft je nieuwe inzichten, maakt je wendbaar en draagt zo bij aan je geluk.”

Onderbelicht onderwerp op het podium

Regisseur Mystha Mandersloot opende de avond met de voorstelling ‘Verhalen van Verwekkers’. Acteurs Ard Kok, Bob Donkers en Remijn Weijdema staan op het podium, drie totaal verschillende mannen van wie de partner een abortus heeft ondergaan. Gaandeweg komen hun verhalen los. De schrik toen hun partner ongepland zwanger bleek te zijn. Angst geen goede vader te kunnen zijn. Het verzwijgen. Verdriet. Twijfel. Spijt.
– Verhalen van Verwekkers is nog te zien op 28 mei, 1, 2 en 8 juni

Ik bouw mijn eigen huis

Als tweede staat acteur Oudail el Omari op het podium. Hij is autodidact. Hij werd geboren op Curaçao en groeide op in een bergdorp in Libanon. Op 13-jarige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar Nederland. In poëtische bewoordingen vertelt hij over zijn heerlijke jeugd in Libanon, waar hij onbezorgd speelde in de tuin van zijn oma. Als daar een eind aan komt pakt hij een kleine koffer in met een paar belangrijke zaken: zijn religie, zijn cultuur, zijn taal en zijn stem. Uit Oudail’s verhaal komt heimwee naar voren. Waar is zijn thuis? Hij sluit af met: “Ik bouw mijn eigen huis met mijn eigen stenen.”

– Hijra is nog te zien op 30 mei, 1, 2, 6 en 8 juni

Harmonieus en troostrijk

Dansmakers Emma Thomson en Mariví van den Hooff zorgen met hun dansvoorstelling ‘Maar wat als wij’ voor een mooie afsluiting van de avond. In hun dans zien we twee mensen die op verschillende manieren met elkaar omgaan. Harmonieus en troostrijk. Agressief en wanhopig. De bewegingen zijn synchroon, elkaar ondersteunend of juist tegengesteld. De sterke mimiek van beide danseressen vult hun bewegingen perfect aan. Ondanks de worstelingen met elkaar, is er toch telkens weer een onstuimige omhelzing. Tot een laatste, kalme omhelzing. Daarna gaan ze ieder een andere kant op.

– Maar wat als wij is nog te zien op 30, 31 mei, 1 en 9 juni

Verhalen met boodschap en noodzaak

De nieuwe makers van nu hebben relevante verhalen te vertellen. Via dans, theater, woord en muziek. Over klimaat, identiteit, immigratie, feminisme, innerlijke chaos. Delft Fringe Festival is er om nieuwe makers te helpen bij het vertellen van hun verhalen. Het festival ondersteunt, adviseert, moedigt aan en maakt het mogelijk. 
Funcken: “Zoals altijd is er veel te ontdekken tijdens het festival en ik nodig je van harte uit om op ontdekkingstocht te gaan. Dompel je onder in genres die je al kent én stap vooral ook uit je comfortzone en bekijk een voorstelling waar je anders nooit voor zou kiezen. Laat je verleiden, vermaken en ontroeren door het talent van de toekomst.”

Nog t/m zondag 9 juni kan het publiek zich volop laten verrassen, ontroeren en vermaken op 31 bijzondere speelplekken in de binnenstad en TU-wijk van Delft. Tickets zijn te koop via www.delftfringefestival.nl.

Verhalen van Verwekkers – Mystha Mandersloot. Fotograaf: Sjoerd Derine.

Hijra – Oudail el Omari. Fotograaf: Sjoerd Derine.

Maar wat als wij – Emma&Mariví. Fotograaf: Sjoerd Derine.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands