Meteen naar de inhoud

de balie

‘Deze nieuwe wet betekent nog meer hindernissen en beperkingen voor bezoek aan cultuur.’

Geachte leden van de Tweede Kamer, Met grote zorg kijken wij naar de tijdelijke testwet waar dinsdag 11 mei in uw Kamer over gestemd gaat worden. Deze nieuwe wet betekent nog meer hindernissen en beperkingen voor bezoek aan cultuur. Beperkingen die wel worden ingevoerd maar waar de einddatum niet van gegeven wordt. Deze nieuwe testwet kan een uitkomst zijn voor… 

HOLLAND FESTIVAL 2021 met associate artists Ryuichi Sakamoto en Gisèle Vienne

Van 3 tot en met 27 juni 2021 vindt de 74e editie van het Holland Festival plaats in en om Amsterdam. De associate artists van dit jaar zijn de Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto en de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne – opvallende kunstenaars met een brede belangstelling, zoals blijkt uit hun samenwerkingen met Hollywoodregisseurs, techno-artiesten, beeldend kunstenaars en rockbands. Tijdens het… 

Oproep. Laten de werkers in de cultuur anderhalve meter Ruimte nemen voor de Verbeelding

Of de ‘schreeuw om cultuur’ tien jaar geleden het beste antwoord was op de toen aangekondigde bezuinigingen weet ik niet, maar net als toen voel ik ook nu de drang iets te doen. Naar aanleiding van een spontane uitspraak van mij op Facebook ontstond er dit weekend een nog bescheiden groepje mensen dat zich in wil zetten voor een idee… 

J’Accuse – gaat Polanski’s nieuwste film over de zaak Dreyfus of over de maker zelf?

Het is 1895. Kolonel Georges Picquart (Jean Dujardin) is zojuist tot zijn eigen verrassing gepromoveerd tot hoofd van de inlichtingendienst van het Franse leger. Om daar letterlijk en figuurlijk de rioollucht te verdrijven rukt hij in het muffe kantoor verwoed aan het raam. Het gaat niet open. Een raak beeld in J’Accuse, een van de meest besproken films van dit… 

HOLLAND FESTIVAL 2020 MET BILL T. JONES OP ZOEK NAAR EEN ‘WIJ’

Van 4 tot en met 28 juni 2020 staat Amsterdam in het teken van de 73ste editie van het Holland Festival. Associate Artist dit jaar is de Amerikaanse choreograaf, regisseur, schrijver en danser Bill T. Jones. Van hem zal onder meer de nieuwe voorstelling Deep Blue Sea te zien zijn, waarin Jones zelf danst en, bijgestaan door honderd grotendeels lokale… 

Vanaf nu verplicht voor elk theatergesprek: een blanco vel papier.

Als er een Nobelprijs voor briljante innovatieve festivalideeën wordt ingesteld, mag de eerste worden uitgereikt aan degene die gisteren dé oplossing bedacht voor ‘het festivalgesprek’. U weet wel, dat altijd noodzakelijke gesprek met de belangrijke gast of gasten. Aan een tafeltje. Op stoelen. Op televisie is zo’n setting al problematisch, live in een theater meestal dodelijk. Een nu nog anonieme… 

Faustin Linyekula en de verscheurdheid van de reizende kunstenaar

‘Hulpverleners komen naar mijn stad om weer weg te gaan. Ik kom er om te blijven.’ Kernachtiger kun je Faustin Linyekula niet krijgen. ‘Hulpverleners scheppen geen band met de mensen die ze willen helpen. Hun werk is verdwenen zodra ze vertrokken zijn. Ik kom niet om hulp te verlenen, maar omdat ik er wil zijn. Als ik daarmee een paar… 

‘Het is gezien’ – Terugblik op Gerard Reve’s ezelproces naast discussie over nieuwe controverses in de kunst

In de documentaire ‘Het is gezien’ lezen en bespreken de verdediging die Gerard Reve vijftig jaar geleden voerde tegen de aanklacht van ‘smalende godslastering’. Aan de hand van eigen ervaringen onderzoeken ze hoe het vandaag de dag gesteld is met de vrijheid van kunst. Vooruitlopend op de latere uitzending organiseren filmtheaters vertoningen met aansluitend discussie.

Martine Dekker (Cinedans): ‘De nieuwe generatie houdt zich helemaal niet aan de afbakening tussen de kunsten. Dat is voor een festival als Cinedans heel leuk en interessant.’

Cinedans bestaat sinds 2003. Destijds was het nog een enkele avond, onderdeel van het Amsterdamse festival Julidans. Al vrij snel groeide het uit tot iets groters. Volgens Martine Dekker, sinds de editie van 2011 betrokken bij het festival, was dat te danken aan het overweldigende aanbod van dansfilms: ‘Vanaf de tweede editie werden filmmakers uitgenodigd om films in te zenden,… 

‘Niks Te Verbergen’ in Nijmegen. Een Sleepwetfestival om de burger objectief te informeren

De wet op het raadgevend referendum heeft, behalve veel verwarring, ook een nieuwe categorie festivals opgeleverd. Het ‘Oekraïnereferendum’ leverde minstens 1 festival op (in het Amsterdamse debatcentrum De Balie) en het sleepwetreferendum op 21 maart 2018 is aanleiding voor het Sleepwetfestival ‘Niks te Verbergen’ in Nijmegen. Prominent lid van het organiserend team is Viola van Alphen. Met haar stichting Violavirus… 

Waar is Norman Rockwell als je hem nodig hebt? Ode aan De Knorrige Zaalwachter, de Pindakaasvloer en mevrouw Koons

Klassieke grap over de suppoost: “Trots meldt de nieuwe suppoost van het Rijksmuseum zich aan het eind van zijn eerste werkdag bij de museumdirectie. ‘Meneer de directeur, ik denk dat u over mij tevreden zult zijn. Ik heb vandaag al twee Picasso’s en één Appel verkocht!’ ” (Bron: www.debestemoppen.nl) Waarmee de vermeende verhouding van de traditionele suppoost tot de moderne… 

IDFA 2017: digitale pionier Jonathan Harris stapt over op analoog

Met een vijfhonderd miljoen jaar oud steentje begon Jonathan Harris zijn lezing. IDFA presenteert het eerste internationale retrospectief van deze kunstenaar. Als hoofdgast van IDFA gaf Harris vrijdag de ‘Master Talk’, over zijn leven en werk. Zijn opmerkelijk analoge visie vormde ook de rode draad tijdens de drukbezochte DocLab conferentie van zondag. Fundamenteel analoog Harris, die ooit begon met computerwetenschappen… 

Diversiteit, schmiversiteit (mijn bedenkingen bij de CCD Award)

Korte samenvatting. Woensdagmiddag ging ik naar de uitreiking van de belangrijke prijs (eigenlijk twee: publieksprijs en juryprijs) genaamd Code Culturele Diversiteit Award. Ik zag geen enkele collega-journalist(e). Wel heel veel professionele belangenbehartigers die spraken namens de mensen die zelf nauwelijks in de Melkweg aanwezig waren. NB: de auteur is van Arubaans-Chinees-Nederlandse afkomst en wil geenszins de urgentie van het thema diversiteit… 

Suzie Ruzie: Lef, lak aan regels en stinkvingers

Kleine opstandige meisjes, daar weten schrijver Jaap Robben en illustrator Benjamin Leroy wel raad mee. Suzie Ruzie, het meisje met een stinkvinger, gaat naar het zwembad. Niet in het kleuterbad – welnee, in het diepe! A Quattro Mani’s gastrecensente Afke Bohle, moeder van drie, ging met haar mee. Het eerste boek dat wij hier in huis hadden liggen van Jaap Robben… 

distributed content de balie magazine media cafe

‘Distributed content’: “Iedereen doet zijn best jou te bereiken.”

In het Magazine Media Café in het Amsterdamse debatcentrum De Balie bespraken journalisten, uitgevers en freelancers het fenomeen distributed content. Wat is het en wat kun je ermee? Distributed content: een nieuw online fenomeen Distributed content is eigenlijk het omgekeerde uitgeven. Je biedt content (verhalen, foto’s, video) aan op plaatsen waar de lezer zich bevindt, in plaats van de lezer… 

Hitler op Hacking habitat (Roy Villevoye)

Hacking Habitat: strijd om totale digitale macht indrukwekkend verbeeld

In de gang naar de luchtplaats staat een sjofele man tegen de muur geleund. Uitgeput, koud, onaanraakbaar. Het is een jonge Adolf Hitler, door Roy Villevoye afgebeeld als de dakloze, mislukte kunstenaar die hij ooit was. Nu staat hij op Hacking Habitat en zit hij vol mogelijkheden, aldus het bijschrift. De kunstmanifestatie die onder die titel bezit heeft genomen van… 

Van Veen (vvd), Pechtold (d66) en Monasch (pvda) tijdens het begrotingsdebat cultuur

Cultuurbegroting anno 2015. Niet: ‘13,5 miljoen erbij’, maar: ‘geen 13,5 miljoen eraf’.

Update 4-12-15: Bij de plenaire behandeling van de cultuurbegroting op 3 december hebben de heren Monasch (PvdA) en Van Veen (VVD) het omstreden amendement ingetrokken. In plaats daarvan is een amendement aangenomen waarin eenmalig 10 miljoen is vrijgemaakt uit de extra opbrengst van de belasting op vervuilende bedrijven. Uit deze bijdrage worden onder meer de festivals gesteund, talentontwikkeling gefaciliteerd en… 

Welcome to the Jungle: een catastrofale clusterfuck bij de Kanaaltunnel

Maaike Engels (videokunstenaar en filmmaker) en Teun Voeten (oorlogsfotograaf en cultureel antropoloog) maakten Welcome to the Jungle. Een documentaire over de totale chaos in het geïmproviseerde migrantenkamp bij de kanaaltunnel in Calais, waar nu een slordige 6000 mensen in barre ellende wachten op hun kans om clandestien naar Engeland te reizen. Welcome to the Jungle is een pijnlijke en bij… 

Bijzondere Nederlandse cultuur blijft onder de radar wegens amateurstatus

Het India Dans Festival kreeg dit weekend net even wat minder aandacht van de landelijke media dan het Amsterdam Dance Event. Iets waar theaterdirecteur Leo Spreksel van het Haagse Korzo Theater zich zondag toch een beetje druk over maakte. Want zijn zalen zitten al drie dagen zo mudvol dat hij zelfs bezoekers die helemaal uit Zwitserland kwamen de deur heeft… 

Kenneth Herdigein, Vastert van Aardenne, Urmie Plein, Reinier Bulder in Race van David Mamet.

Discussie over kleur moet ook in schouwburg woeden

In de Stadsschouwburg van Amsterdam speelt Hans Kesting opnieuw de titelrol van Shakespeare’s Othello, in een legendarische, alweer 12 jaar geleden gemaakte versie van topregisseur Ivo van Hove. Op een steenworp afstand, in De Balie, staat de minstens even indrukwekkende acteur Kenneth Herdigein in het stuk Race van David Mamet. Waarom die twee met elkaar in verband gebracht? Hans Kesting, de… 

The Impact of Art, heftig slot van driedaagse conferentie

Hoe kun je schrijven over een driedaagse conferentie, waarbij een deel achter gesloten deuren plaatsvond, waarvan de slotavond er op vimeo heel keurig uitziet, maar waarbij de spanning in de zaal om te snijden was? Met een volstrekt open houding en niet veel meer achtergrond dan een gemiddelde krantenlezer, maar met een heilig geloof in de kracht van de kunsten,… 

La Re-sentida (Chili) rekent af met linkse kerk in Holland Festival 2015

De jaren zeventig zijn al een tijdje het doelwit van wat we voor het gemak de aanstormende generatie zullen noemen. En dan gaat het dus om de jaren zeventig als de gloriejaren van het hippiedom, de jubeltijden van de linkse kerk en al het andere wat met de kennis van nu vies en voos is. Het waren de jaren waarin… 

Waarom je naar Snorder moet (nu het nog kan)

Het theaterproject ‘Snorder’ begon ooit als de soap waarmee de lange avonden op het festival Hollandse Nieuwe werden afgesloten. Een festival voor nieuwe toneelschrijvers, eerst in theater Cosmic, later in MC. Beide Amsterdamse theaters bestaan intussen niet meer, Hollandse Nieuwe ook niet. Maar regisseur John Leerdam en zijn crew hebben nu de ruimte gekregen voor een revival in de Balie… 

Bewezen: theaterbezoekers zoeken intellectuele bevrediging en lezen nauwelijks recensies

Toneelrecensies voorzien vooral in een behoefte bij kunstenaars en journalisten. Lezers van de krant maken er nauwelijks gebruik van. In Londen is dit onderzocht. Slechts 36 procent van de theaterbezoekers zegt recensies te lezen. Veel meer waarde hechten de liefhebbers aan tips van vrienden en familie. Afgelopen zaterdag was er in het Amsterdamse Debatcententrum De Balie een discussie tussen theatermakers,… 

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands