Minister van Finaciën Osborne aan het woord.

Ook in Groot Brittanië worden de kunsten getroffen door . Bij de begrotingsbehandeling in het Britse Lagerhuis is duidelijk geworden dat die bezuinigingen op kunnen lopen tot meer dan 30%. Het leeuwendeel van de bezuinigingen treft de Arts Council England. Dit ‘Superfonds’ dat het leeuwendeel van de Britse kunstsubsidies verdeelt, moet 29,9% inleveren. Van het budget van bijna 450 miljoen pond (511 miljoen euro) blijft zo nog iets minder dan 350 miljoen pond (397 miljoen Euro) over.

Om de kunstinstellingen zelf zoveel mogelijk te ontzien, eist de Britse regering dat de Arts Council 50% in de eigen kosten snijdt en de regels aanscherpt waaronder verstrekt wordt.

Het ministerie van , Sport en Media ziet het eigen budget met 24% teruggebracht tot 1,1 miljard pond (1,25 miljard euro).

De Britse regering bezuinigt verder 15% op ‘frontline activities’, waardoor een aantal op gerichte orgganisaties zal worden getroffen.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

De worden ontzien: zij moeten ‘slechts’ 15% op hun budget inleveren, omdat James Cameron, de Britse conservatieve premier, zich houdt aan zijn belofte om de toegang gratis te houden.

De National Lottery kan door een aanpassing van de wet per jaar 50 miljoen pond extra aan cultuur geven.

De aangekondigde bezuinigingen betreffen de structuren. In het voorjaar wordt bekend welke kunstinstellingen in worden getroffen, en voor hoeveel.

Bron: The Guardian

Foto bovenaan:
Scroll naar top