Minister van Finaciën Osborne aan het woord.

Ook in Groot Brittanië worden de kunsten getroffen door bezuinigingen. Bij de begrotingsbehandeling in het Britse Lagerhuis is duidelijk geworden dat die bezuinigingen op kunnen lopen tot meer dan 30%. Het leeuwendeel van de bezuinigingen treft de Arts Council England. Dit ‘Superfonds’ dat het leeuwendeel van de Britse kunstsubsidies verdeelt, moet 29,9% inleveren. Van het budget van bijna 450 miljoen pond (511 miljoen euro) blijft zo nog iets minder dan 350 miljoen pond (397 miljoen Euro) over.

Om de kunstinstellingen zelf zoveel mogelijk te ontzien, eist de Britse regering dat de Arts Council 50% in de eigen kosten snijdt en de regels aanscherpt waaronder subsidie verstrekt wordt.

Het ministerie van Kunst, Sport en Media ziet het eigen budget met 24% teruggebracht tot 1,1 miljard pond (1,25 miljard euro).

De Britse regering bezuinigt verder 15% op ‘frontline activities’, waardoor een aantal op vernieuwing gerichte orgganisaties zal worden getroffen.

De musea worden ontzien: zij moeten ‘slechts’ 15% op hun budget inleveren, omdat James Cameron, de Britse conservatieve premier, zich houdt aan zijn belofte om de toegang gratis te houden.

De National Lottery kan door een aanpassing van de wet per jaar 50 miljoen pond extra aan cultuur geven.

De aangekondigde bezuinigingen betreffen de structuren. In het voorjaar wordt bekend welke kunstinstellingen in Engeland worden getroffen, en voor hoeveel.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Bron: The Guardian