Meteen naar de inhoud

Na U met Monic Hendrickx en Jaap Spijkers opent derde editie Go Short

Als protest tegen de bezuinigingen op cultuur kan je natuurlijk luid schreeuwen, maar je kan als kunstenaar ook gewoon doen waar je goed in bent – iets heel moois maken dus. De Nederlandse filmregisseur Danyael Sugawara (Alles stroomt) koos voor het laatste en draaide in anderhalve dagmet de beste Nederlandse acteurs Na U, een klein drama over onvoorwaardelijke liefde en afscheid van het leven.

Na U opent vanavond de derde editie van Go Short, het internationale festival voor de korte film in al zijn verschijningsvormen dat van 16 t/m 20 maart plaatsvindt in Nijmegen.

Geen van de medewerkers aan Na U kreeg er voor betaald, maar toch wist de maker de acteurs Monic Hendrickx, Jaap Spijkers en Renée Fokker over te halen het verhaal van vlees en bloed te voorzien. Op grond van wat vooraf al was te zien – Sugawara werkte tot het laatste moment aan de montage – mogen de kijkers rekenen op een ontroerend pareltje. Hard maar liefderijk hoopt Sugawara.

Een andere traktatie voor het openingspubliek is de Britse animatiefilm The Eagleman Stag, waarin een verbitterde insectenkenner de strijd aanbindt met het verstrijken van de tijd. Wrang, tragikomisch en poëtisch, en ook getuigend van verbazingwekkende creativiteit. Deze in eigen land al bekroonde stop-motionanimatie komt niet uit de computer, maar is gerealiseerd met met piepschuim.

Terwijl de overheid de geldstroom voor cultuur afknijpt, trekken alternatieve financieringsvormen de aandacht. Het Rotterdams Filmfestival experimenteerde eerder al met Cinema Reloaded, en ook Go Short biedt ruimte aan een initiatief dat het publiek tot investeerder maakt. Het nog maar kort bestaande platform CineCrowd (www.cinecrowd.nl) is op Go Short aanwezig om het publiek over te halen geld te steken in de productie van korte films. De stand is te volgen op de website, en als de promotie tijdens Go Short zoden aan de dijk zet kan in ieder geval Floris Parlevliet gaan draaien voor Morgen is alles beter.

Het volledige programma van Go Short, met fictie, animatie, documentaires, experimenteel en Portugal als land in focus, is te vinden op www.goshort.nl

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands