The Irrepressibles met hun Human Music Box. Foto Patricia Niven

Op verzoek van het Holland Festival maakte Jamie McDermott van The Irrepressibles een nieuw programma: Human Music Box. De tienkoppige Britse band begint zijn wereldtournee in Amsterdam. De première op vrijdag 17 juni in het Muziekgebouw aan ‘t IJ werd een ingetogen, muzikale avond die vooral visueel aantrekkelijk was.

In het midden van de Grote Zaal stond een groot, ronddraaiend plateau waar McDermott en zijn divers uitgedoste bandleden op musiceerden. Als een carrousel schoven de schaars geklede instrumentalisten en hun leider voorbij. Zo zorgde de ‘muziekbox’ met zijn doorzichtige gordijnen, spiegels en ingenieuze lichteffecten voor een fraai, afwisselend schouwspel.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

De Irrepressibles gaan prat op hun talrijke inspiratiebronnen en eclectische stijl. Zij onderscheiden zich het meest door de verschillende instrumenten en de hoge stem van Jamie McDermott, artistiek leider, gitarist, zanger en componist van de groep. Dat viel in Human Music Box tegen.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

De veelzijdige artiest koos voor een intieme sfeer in de nieuwe show. Veel klank in plaats van tekst en langzame liedjes; ideaal om bij weg te dromen. McDermott kon als countertenor schitteren in nummers als Prince en Pale Sweat Healing. De instrumentalisten fungeerden voor de gelegenheid als achtergrondkoortje. Onzuiver, maar het gaf een aardig effect. Braafheid lag op de loer. Na verloop van tijd ging de kalme, meditatieve aanpak van McDermott vervelen. Gelukkig brachten stukken als ‘In this shirt’ en ‘Arrow’ meer levendigheid. De speciale sounds van de strijkers, zeker de contrabas en de twee violen, creëerden een stuwende werking.

Een kink in de kabel van de gelikte voorstelling was de gitaar van McDermott die flink ontstemd bleek. Na een gênant momentje – hij kon het instrument niet zelf stemmen – werd het optreden expressiever. Jammer dat de band na een dik uur ophield, net nu het statische eruit was. Niet gevreesd, gezien de uitverkochte zaal zal het vast niet de laatste keer zijn dat de cultpopartiesten naar Amsterdam komen.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

The Irrepressibles met ‘Human Music Box’. Muziekgebouw aan ‘t IJ, 17 juni 2011.

3 REACTIES

  1. De uitvoering was saai, niet alleen wat betreft muziek die ook nog eens vals was, maar Mcdermott zong ook nog eens uitermate vals en saai. Ik heb nog nooit zo’n ijdele man op het toneel zien staan die zo weinig presteerde en zoveel toeters en bellen nodig had die die indruk niet konden wegnemen. Wat een verspilling. Pretentieus en nietszeggend. Er liepen een heleboel mensen tussentijds de zaal uit.
    Begrijp niet dat deze voorstelling in het HF is geprogrammeerd.

    • Sluit me helemaal aan bij Ilona Scharree. Wij zijn zaterdag geweest, komen hiervoor uit het oosten van het land en hebben tot nu toe alleen bijzondere ervaringen, bijzonder goede, gehad met onze HF bezoekjes de afgelopen jaren, maar dit was verrassend saai etc. zie Ilona. Niet erg dat voorstelling wat later begon en een kwartier eerder afgelopen was dan aangegeven….

Comments are closed.