In de kleine Nederlandse kunstwereld is het onmogelijk om een commissie van deskundigen samen te stellen die geheel en al onafhankelijk is. Iedereen met kennis van zaken heeft ook kennis van mensen, of heeft gewerkt bij een instelling waar nu over geoordeeld moet worden. Of werkt daar nu. Reden genoeg dus voor speculaties en complottheorieën.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

‘Johnny Quid’, incognito lid van het cultuurbashers- en anonieme reageerders-weblog Geenstijl.nl meende in ieder geval een Amsterdams, blank complot te hebben gesignaleerd bij de commissies die bij het fonds Podiumkunsten over de subsidieaanvragen gaan. Nu bleken die commissieleden – inderdaad overwegend blank en Randstedelijk – zichzelf in de praktijk nogal tekort te hebben gedaan, omdat uit de cijfers blijkt dat de randstad er in sommige gevallen meer dan 90% op achteruit gaat.

Maar er zijn andere relaties mogelijk. We checkten dus even verder en ontdekten dat in een paar gevallen er sprake zou kunnen zijn van verstrengeling, waarbij in ieder geval een lid van de betreffende adviescommissie banden heeft met een positief beoordeelde club. Het fonds zelf geeft een overzicht van alle banen en zakenrelaties van zijn commissieleden op de site, dus het is te controleren door iedereen, maar die info is niet altijd helemaal helder op de site, en dat is slordig. Dat geldt met name voor Theo Andriessen en Anne Laberge. Laberge staat ingeschreven als artiest bij Stichting Doek, en is dus gebaat bij het voortbestaan van die club. Het November Music festival in Den Bosch is een afnemer van acts uit de stal van Theo Andriessen, die dus ook een zeker belang heeft bij het voortbestaan van dat muziekfestival. We noemen: Ethel, Jeroen Strijbos en Thomas Rutgers, die allen vertegenwoordigd worden door Andriessens bureau ‘art related’.

Maar is er ook sprake van bevoordeling? In twee gevallen heeft de vijfde colonne namelijk geen geld opgeleverd, en in drie gevallen minder geld. Slechts één aanvrager heeft het volledige bedrag gekregen: Stichting Doek, die onder andere zaken doet met commissielid Anne Laberge. Andriessen heeft zijn verborgen relatie 25000 € tekort gedaan, dus daar zal vast nog iets over gebakkeleid worden, deze herfst.

Overigens is het heel erg grappig, of heel erg toevallig, of heel erg raar, dat het verschil tussen de toegekende en afgewezen belangenverstrengelde bedragen precies 1 miljoen euro is. Lijkt voer voor complotdenkers.

Hier het overzicht

wie

cv

site

aanvrager

aanvraag

toegekend

Monique Masselink

dramaturg bij danstheater Aya (staat in cv op site)

ja

Danstheater aya

558000

444750

Frans van Bronkhorst

Bestuurslid van Het Volk (staat in cv op site)

ja

Het Volk

227500

0

Ilse van dijk

Xynix (producent) Staat in cv op site, maar niet dat Xynix inmiddels is overgegaan in Holland Opera

half

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Holland opera

559250

0

Annelies Oosterloo

gedanst bij De Stilte (staat in cv op site)

ja

De Stilte

450000

375000

Theo Andriessern

Art Related (diverse groepen en makers in de de stal, wat niet op de site staat, ook niet dat het een grote leverancier is van acts voor het festival November Music)

nee

November Music

150000

125000

Anne La Berge

In de stal van stichting Doek (staat niet in cv op site) (http://www.doek.org/artists/artists.html)

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

nee

Stichting Doek

124800

124800

 Totaal

2069550

1069550

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top