STUT is een begrip. De wijktheatergroep maakt al sinds 1977 voorstellingen met en over gewone Utrechters uit gewone Utrechtse wijken. In 2010 ontstond vanuit de theatergroep het Stutkoor, dat nu meedoet met het uitwisselingsproject van het community art lab voor de viering van Vrede van in 2013.

Het duurt nog even voordat het STUT-koor echt gaat oefenen met de Ierse folkband The , maar dat het bijzonder gaat worden lijkt op voorhand vast te staan. “Met de koorleden die het aandurven, ga ik aan de slag,” vertelde artistiek leider Donna Risa eerder. Twee van hen,  Adrie Kers (49) en Albert van den Heuvel (55), weten al precies wat ze van de professionals willen leren.

Videobrief

Heel langzaam werkt het koor toe naar één van de verrassende onderdelen van de viering van de Vrede van Utrecht; een optreden op 21 juni 2013 met de Ierse folkband The Henry Girls. De eerste –korte – kennismaking met Henry Girl Lorna is inmiddels achter de rug.

Hoe het project zich verder gaat ontwikkelen blijft nog even onduidelijk voor de koorleden. ,,Ik vind het wel spannend,’’ zegt Albert van den Heuvel, ongeveer zeven jaar betrokken bij STUT. ,,Het project is nog een beetje luchtvoor me, maar ik kijk erg uit naar de eerste oefensessies.’’

In januari vertrekken artistiek leider Donna Risa en dirigent Bam Commijs naar Ierland om aan de slag te gaan met het Inishowen Gospel Choir, opgericht door Henry Girl Lorna. Het plan is om een videobrief mee te nemen van de koorleden, waarin zij hun verwachtingen over het project uitspreken.

Verwachtingsvol

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Adrie Kers, ruim 3 jaar actief bij STUT, weet precies wat ze van de muzikale dames wil leren.

Ik hoop dat zij me kunnen leren hoe ik mezelf beter kan presenteren op het podium. Mijn zelfbeeld is vrij laag en ik wil me graag wat comfortabeler voelen als ik zing of acteer. Ik ben benieuwd of zij trucs kennen om dat voor elkaar te krijgen. Dan kan ik misschien nog meer genieten van het optreden.

Voor Adrie werkt het spelen en zingen vaak als een soort therapie, vertelt ze. Bij het Utrechtse gezelschap worden immers persoonlijke verhalen van de koorleden en acteurs verwerkt in de stukken.

Via de voorstellingen van STUT kan ik verwerken wat ik allemaal meemaak. Een paar jaar geleden kreeg ik twee keer achter elkaar een miskraam en dat veroorzaakte veel verdriet . Daar heb ik een liedje over geschreven, met hulp van dirigent Bam Commijs. Door dat bij voorstellingen te zingen, kon ik het verdriet beter loslaten.

Spannend en/of ontspannend

Ook voor Albert van den Heuvel is het koor belangrijk. Door de huidige voorstelling Verwacht! en het project met The Henry Girls stopt hij veel vrije tijd in het koor.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Toch werkt het voor mij altijd ontspannend. Elke oefensessie en optreden is weer leuk om te doen. Ik zie er altijd naar uit om aan een nieuw project te werken.

Hij hoopt van de Ierse dames veel te leren.

Foto bovenaan:
Theater STUT

Vooral over de technieken achter het zingen horen we bij STUT nog iets te weinig. Het zou leuk zijn als The Henry Girls daar meer over vertellen. Ik wil graag weten wat er mogelijk is met mijn stem en hoe hoog en laag ik eigenlijk kan. Verder ben ik heel benieuwd hoe we samen uiteindelijk gaan klinken in de Stadsschouwburg. Daar kijk ik enorm naar uit.

Scroll naar top