Meteen naar de inhoud

‘Anti-Grieks’ geveldoek Theater Kikker vernield na protesten

Deze kregen we binnen via Facebook: “In de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 januari om 1.30 uur heeft een groep van circa zeven jonge mannen een groot doek vernietigd dat aan de gevel hing van Theater Kikker aan de Ganzenmarkt in Utrecht. Het doek, dat een afmeting had van ca. 7 bij 7 meter, refereerde aan de Griekse vlag en diende als aankondiging van het project ‘De NUTtige Winkel, Griekenland in de uitverkoop’ dat het Utrechts Toneel van 8 t/m 26 januari in Theater Kikker uitvoert. De politie heeft twee mannen aan kunnen houden.

Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en Theater Kikker zijn geschokt over de vernieling van het geveldoek. Eerder was gebleken dat een aantal mensen in de Griekse gemeenschap zich beledigd voelde door het geveldoek: een Griekse vlag met het woord ‘Sale’ en de ondertitel van het project ‘Griekenland in de uitverkoop’ erop. Twee dagen voor de vernieling uitten zij na afloop van het avondprogramma voor het theater hun ongenoegen, waarop vertegenwoordigers van het NUT en van Theater Kikker uitgelegd hebben dat het doek niet beledigend bedoeld is.

Bedoeling van het project ‘De NUTtige Winkel’ is weliswaar om discussie uit te lokken, maar dan een andere: is deze huidige crisis niet veel meer een crisis of uitverkoop van onze waarden dan alleen een geldcrisis? Waarden zoals die ooit in het oude Griekenland zijn ontstaan: democratie, de rechtstaat, theater etc. Deze vragen staan centraal in de NUTtige winkel, waarin overdag allerlei producten (van Griekse olie tot kunstwerkjes van jonge kunstenaars) te koop zijn; dagelijks is er een avondprogramma met debat, theater,proeverijen en muziek. De winkel en het programma gaan door t/m 26 januari.

Het NUT en Theater Kikker beraden zich nog over eventuele vervanging van het vernielde doek en juridische stappen tegen degenen die voor de vernieling verantwoordelijk zijn.

Zie voor meer informatie: www.nuttigewinkel.nl / www.theaterkikker.nl

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBerichten van auteur bekijken

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands