Meteen naar de inhoud

Niko Koers vernieuwde Amsterdam op Beethoven

Advertorial Op 12 april 2013 presenteren stadsvernieuwer ‘in ruste’ Niko Koers en pianist Herman Rouw een unieke combinatie van boek en cd over Beethoven en wat die ons vertelt over de stad. De presentatie vindt plaats in De Waalse Kerk en bestaat uit een uitvoering van Beethovens Diabelli-variaties, een werk dat weinig live wordt uitgevoerd, door pianist Herman Rouw en de voordracht van het essay ‘Beethoven en Stad’ door Niko Koers zelf.

De Diabelli Variaties gelden als de Mount Everest voor pianisten. Herman Rouw studeerde jaren aan dit werk dat Beethoven in 1820 schreef op uitnodiging van de Weense muziekuitgever Diabelli. Maar meer nog dan een uitdaging om te spelen en interpreteren zijn de stukken een les in luisteren.

Koers is zijn hele leven aan het werk geweest in de stadsvernieuwing. Terwijl hij De Pijp in het Amsterdamse Quartier Latin zag veranderen en meemaakte hoe de Bijlmer opbloeide dankzij geduldig pionierswerk, luisterde hij naar muziek: Beethovens Diabelli Variaties. Veertig jaar lang leefde hij met deze 33 variaties op een walsje van Diabelli en kwam er alles over te weten. Nooit legde hij een bewuste verband met zijn werk. Tot hij een keer in Parijs een verkeerde straat in fietste en een vertrouwde plek opeens met andere ogen zag.

Beeldspraken zoals ‘de stad als machine,’ ‘als lichaam,’ of ‘als woonkamer’ schieten hopeloos tekort. Deze onaangekondigde concentratie op één plek in de stad toonde aan dat er eindeloos veel dimensies zijn aan het begrijpen ervan. Ik moest de complexiteit van de plek leren kennen met zijn fysieke kenmerken, zijn plaats in het systeem, maar ook met zijn persoonlijke geschiedenissen, dromen en relaties en dat allemaal tegelijk.”

Omdat Koers in ruimtelijke beelden denkt bij muziek, herkent hij verbanden tussen hoe we een stad als Amsterdam, Parijs of Wenen beleven, en hoe we muziek ervaren. De twee hebben zonder meer invloed op elkaar, dus het is de vraag hoeveel Beethoven er eigenlijk in Amsterdam terecht gekomen dankzij Niko Koers.

Het belangrijkste lijkt me dat luisteren met kennis je uiteindelijk leert om beter te lezen. Ook om de stad beter te lezen.”

[one_half]

Recital en lezing

BEETHOVEN & STAD, Pianorecital door Herman Rouw: BEETHOVEN – 33 Diabelli-variaties en lezing door Niko Koers.

12 april 2013, 20:15 uur, Waalse Kerk, Walenpleintje (Oudezijds Achterburgwal) 159, Amsterdam

Toegang € 12,50. Kaartjes via aahoogteiling@upcmail.nl of drie kwartier voor aanvang in de kerk.

[/one_half] [one_half_last]

CD+Essay

CD opgenomen in boek, BEETHOVEN & STAD / BEETHOVEN & CITIES, essay in Nederlands en Engels door Niko Koers en CD met Beethovens 33 Diabelli-variaties, gespeeld door Herman Rouw, opgenomen in februari 2013.

ISBN 978-90-820059-1-2, Prijs € 17,50, te bestellen via aahoogteiling@upcmail.eu

[/one_half_last]

 

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur