Natuurlijk is het ok, die culturele en creatieve top die we hier hadden. Bussemaker kon opeens weer op hoog niveau meepraten en kunst blijkt er opeens weer toe te doen. Bij de creatieve industrie gaat het immers ook weer over kunst. Al is het maar onze oude kunst, want op zo’n conferentie met die Aziatische landen gaat het natuurlijk meestal over erfgoed.

Dat gezegd hebbende, in haar afsluitende speech breekt Bussemaker opnieuw een lans voor een actieve kunstwereld. Over kunsteducatie natuurlijk, en dat wij hier in nederland zo goed zijn in het ‘zelf doen’. En heel veel over vrijdenkers als Daan Rosegaarde, wiens smart highway nog wacht op een waterbestendige glow-in-the-dark verf. Gelukkig niet over zijn ideeën voor staatsinrichting, want die zijn dan weer een tikje té modern.

Waar we wel op moeten blijven letten is het derde en laatste punt dat onze cultuurminister in haar speech noemde:

3. And the final step is that we need stimulate our culture and creative industries to add value to society. We have to take them outside the boundaries of the cultural world and connect them with other areas of society. Such as health care, infrastructure and environmental sustainability. Because we are becoming more and more aware of how fruitful these crossovers are and will be.

‘Onze culturen stimuleren om waarde aan de samenleving toe te voegen.’ En dan: ‘We moeten ze naar buiten trekken buiten de grenzen van de culturele wereld en hen verbinden met andere terreinen van e samenleving.’

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik krijg daar rillingen van. Sinds wanneer gaat de overheid eisen van kunst dat die waarde toevoegt aan de samenleving? Volgens mij was het altijd zo dat een samenleving waarde toekende aan kunst. En dat de kunst op die manier vanzelf waarde toevoegt. Kunst heeft geen andere ‘taak’ dan ‘kunst’ te zijn.

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Wijbrand Schaap. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Wijbrand Schaap.

[bol_product_links block_id=”bol_54468299ed504_selected-products” products=”1001004009719168″ name=”roosegaarde” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Maar nee. Die tijden van de kunst die er was om kunst te zijn, wat we ergens in die grot in de oertijd ontdekten, die zijn voorbij. Alles moet een doel hebben, moet nuttig zijn, anders is het waardeloos. Helaas.

Het wachten is op een Tweede Kamer die de redenering omdraait en zegt: ‘we moeten onze samenleving stimuleren om waarde te hechten aan onze cultuur en creatieve industrie.’

De slotspeech van Jet vindt u hier.