Meteen naar de inhoud

Den Haag neemt voortouw in verjonging toneellandschap: De Vroedt niet naar Rotterdam

Eric de Vroedt wordt in 2018 de opvolger van Theu Boermans bij het Nationale Toneel in Den Haag. Dat kondigt het gezelschap vandaag aan in een persbericht. Daarmee komt een einde aan de speculaties rond de toekomst van theatermaker De Vroedt. Hij werd namelijk al heel erg lang genoemd als opvolger van Alize Zandwijk bij het ro Theater in Rotterdam, maar daar gooide de komst van senior-ubergeneraal Johan Simons roet in het eten.

Met de aangekondigde benoeming van de relatief jonge De Vroedt doorbreekt Theu Boermans nu de sfeer in theaterland, die langzaam maar zeker een beetje opstandig begon te worden jegens de zittende generatie regisseurs. Naast hemzelf (Soldaat van Oranje, Anne, Nationale Toneel) natuurlijk Johan Simons die een megafuziegezelschap gaat leiden in Rotterdam en Gent en ondertussen ook nog een paar festivals doet, en ook Ivo van Hove, die volgens sommigen als baas van Toneelgroep Amsterdam regie-ambities van jonge makers als Jacob Derwig te weinig kans gaf, maar ondertussen natuurlijk wel wereldwijd het Nederlandse acteren op de kaart zet.

De Vroedt móest natuurlijk wel ergens terecht, en de regisseur die in het kleinezalencircuit met zijn politieke serie ‘Mightysociety’ furore maakte, was de logische man om één van de grote drie op te volgen. Dat Theu Boermans dat nu zo ruimhartig lijkt toe te laten, siert de man die ooit tegen de jonge generatie zei: ‘Stoot mij dan van de troon!’, waarna de jonge generatie dat niet deed.

 

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur