Eric de Vroedt wordt in 2018 de opvolger van Theu Boermans bij het Nationale Toneel in Den Haag. Dat kondigt het gezelschap vandaag aan in een persbericht. Daarmee komt een einde aan de speculaties rond de toekomst van theatermaker De Vroedt. Hij werd namelijk al heel erg lang genoemd als opvolger van Alize Zandwijk bij het ro Theater in Rotterdam, maar daar gooide de komst van senior-ubergeneraal Johan Simons roet in het eten.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Met de aangekondigde benoeming van de relatief jonge De Vroedt doorbreekt Theu Boermans nu de sfeer in theaterland, die langzaam maar zeker een beetje opstandig begon te worden jegens de zittende generatie regisseurs. Naast hemzelf (Soldaat van Oranje, Anne, Nationale Toneel) natuurlijk Johan Simons die een megafuziegezelschap gaat leiden in Rotterdam en Gent en ondertussen ook nog een paar festivals doet, en ook Ivo van Hove, die volgens sommigen als baas van Toneelgroep Amsterdam regie-ambities van jonge makers als Jacob Derwig te weinig kans gaf, maar ondertussen natuurlijk wel wereldwijd het Nederlandse acteren op de kaart zet.

De Vroedt móest natuurlijk wel ergens terecht, en de regisseur die in het kleinezalencircuit met zijn politieke serie ‘Mightysociety’ furore maakte, was de logische man om één van de grote drie op te volgen. Dat Theu Boermans dat nu zo ruimhartig lijkt toe te laten, siert de man die ooit tegen de jonge generatie zei: ‘Stoot mij dan van de troon!’, waarna de jonge generatie dat niet deed.

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top