Meteen naar de inhoud

Den Haag neemt voortouw in verjonging toneellandschap: De Vroedt niet naar Rotterdam

Eric de Vroedt wordt in 2018 de opvolger van Theu Boermans bij het Nationale Toneel in Den Haag. Dat kondigt het gezelschap vandaag aan in een persbericht. Daarmee komt een einde aan de speculaties rond de toekomst van theatermaker De Vroedt. Hij werd namelijk al heel erg lang genoemd als opvolger van Alize Zandwijk bij het ro Theater in Rotterdam, maar daar gooide de komst van senior-ubergeneraal Johan Simons roet in het eten.

Met de aangekondigde benoeming van de relatief jonge De Vroedt doorbreekt Theu Boermans nu de sfeer in theaterland, die langzaam maar zeker een beetje opstandig begon te worden jegens de zittende generatie regisseurs. Naast hemzelf (Soldaat van Oranje, Anne, Nationale Toneel) natuurlijk Johan Simons die een megafuziegezelschap gaat leiden in Rotterdam en Gent en ondertussen ook nog een paar festivals doet, en ook Ivo van Hove, die volgens sommigen als baas van Toneelgroep Amsterdam regie-ambities van jonge makers als Jacob Derwig te weinig kans gaf, maar ondertussen natuurlijk wel wereldwijd het Nederlandse acteren op de kaart zet.

De Vroedt móest natuurlijk wel ergens terecht, en de regisseur die in het kleinezalencircuit met zijn politieke serie ‘Mightysociety’ furore maakte, was de logische man om één van de grote drie op te volgen. Dat Theu Boermans dat nu zo ruimhartig lijkt toe te laten, siert de man die ooit tegen de jonge generatie zei: ‘Stoot mij dan van de troon!’, waarna de jonge generatie dat niet deed.

 

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands