Toneelgroep Centrum, Utrechtse Theater Inititatieven, Jeugdtheaterplatform Utrecht, Theaterplatform Utrecht, De Paardenkathedraal, De Nieuwe Paardenkathedraal, De Utrechtse Spelen. De olijke namen voor Utrechtse theatergezelschappen waren een beetje opgeraakt in de afgelopen 30 jaar. Niet helemaal onverwacht dus dat het stadsgezelschap van de vierde stad van Nederland kiest voor soberheid en duidelijkheid. Sinds zondag 11 januari, 17:00 uur heet De Utrechtse Spelen dus gewoon Theater Utrecht.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Hoewel, gewoon? Theater Utrecht is een gezelschap, en geen gebouw. Vooralsnog. Thibaud Delpeut, net als de twee andere nieuwkomende artistiek leiders in Den Haag (Eric De Vroedt) en Eindhoven (Lucas De Man) een leerling van Toneelgroep Amsterdam-eindbaas Ivo van Hove, wilde waarschijnlijk bewust niet voor Toneelgroep Utrecht kiezen, omdat Utrecht niet graag als filiaal van Amsterdam door het leven gaat. Maar in Amsterdam staat dus wel een theater dat Theater Amsterdam heet. En dat is dus van Theu Boermans, die nog steeds baalt dat hij nooit in de Stadsschouwburg van de hoofdstad baas kon worden. Theu doet nu Anne en haalt bootladingen toeristen naar de hoofdstad. Die naar Theater Amsterdam gaan, en het woord Stadsschouwburg gelukkig niet hoeven uit te spreken.

Hoe gaat dat in Utrecht? Wordt Theater Utrecht vast bespeler van Stadsschouwburg Utrecht en gaan die twee dan over twee jaar in elkaar op, zoals in Den Haag het plan is? Het gezelschap houdt het nog even in het midden:
“De nieuwe naam Theater Utrecht weerspiegelt de visie en functie van het gezelschap: als stadsgezelschap en partner van Utrechtse instellingen theater maken in het hart van de stad en de samenleving. Het gezelschap krijgt met deze bondige naam een duidelijke afzender om zich als grootste theatergezelschap van Midden Nederland stevig op de kaart te zetten.”

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

En ze hebben een nieuwe website.

 

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scroll naar top