Oekraïne, Boko Haram, IS, de economische crisis. De wereld lijkt op een borderline patiënt, zoals Ricardo Semler stelt. Ook dansfestival CaDance houdt politici en de macht graag een spiegel voor. Met Exhausting Space van de Spaanse choreograaf Iván Pérez lukt dat prima.

Donderdag 12 februari ging de bewerking van het eerdere Attention, the doors are closing! in première. Eigenlijk gaat Exhausting Space over een ‘groter gevoel van scheiding en de behoefte te verbinden’ in deze tijd van globalisatie. Maar je kunt zo je eigen indruk van de spanningen in de wereld erop projecteren.

Exhausting Space is geen avondje dansplezier. Het is doodserieuze dans. Vijftig tinten grijs, maar zonder je-weet-wel. Drie dansers bewegen continu rond patronen van zwartgeschilderde eieren. Er is geen hoop, ritme, kleur of humor. Behalve wanneer een ei stukvalt en iemand met een emmer en dweil aan de slag moet.

Geen gekylian ook hier. Ex-NDT danser Pérez heeft zijn eigen bewegingsstijl. Ongestileerd veel over de grond bewegen, vallen en opstaan, om elkaar heen buitelen, inhaken, wegduwen. Alles organisch met een constante flow en totale lichaamsbeheersing. Een magnifieke solo van de choreograaf zelf onderstreept de kracht van zijn dans. Die maakt indruk door het stuwende ritme van de elektronische muziek van Rutger Zuyderveldt.

Click To Tweet

Voor je verder leest...

Wij geloven in onderzoeksjournalistiek over cultuur. Het is geen onderwerp waar je enorm populair mee wordt. Reden waarom de meeste media alleen die paar sensationele berichten meenemen, maar niet verder kijken. Cultuurpers richt zich juist op die verhalen die voor de cultuurwereld belangrijk zijn, maar die de grote media te klein vinden. Dat kunnen we alleen volhouden als jij meedoet. Door ons tips te geven, maar ook als je lid wordt of ons steunt met een donatie. Houd de cultuurwereld scherp!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen. Geef 2,50, 10 euro of meer!

Alles heeft tot nu toe de uitstraling van een video-installatie in een zijzaal van een modern museum. Maar het blijft niet bij een somber non-stop bewegingsspel. De eieren worden in een nest bijeengebracht, als onder een broeilamp.

Dan begint een langgerekte symbiose, een dans drie-eenheid in perpetuum mobile die al het goede moet symboliseren. Het wordt net niet te week in het warme, oranje licht. De oplossing na de druk, het maar zwijgend blijven doorgaan, de toewijding van de dansers en hun uithoudingsvermogen, het komt bij je binnen.

Oorspronkelijk werd Exhausting Space gemaakt bij Ballet Moscow. Met dans zul je daar niet zo gauw vervolgd worden, zoals Dangerous Acts in Wit-Rusland. Maar het toont zich ook een uniek middel om de werkelijkheid te verbeelden en even een pas op de plaats te maken.

Exhausting Space is 13 en 14 februari te zien tijdens CaDance en gaat in het voorjaar van 2016 op tournee. Zie korzo.nl voor meer informatie.