Citroënliefhebbers kregen altijd al warme gevoelens bij de aanblik van het nieuwe centraal station van . Want inderdaad, die haaienbek, met of zonder strandballen ervoor, doet een beetje denken aan het beeldmerk van het legendarische Franse automerk.

citroen_bx

Welnu. De vergelijking blijkt verder te gaan. Al diep in de jaren zestig stond er een paviljoen van Citroën in het Zuid-Franse Monte Carlo. Citrofiel (zo heten fans van de oude Citroëns) en kunstenaar Tom Eyzenbach wees ons op een gebouw dat wel erg veel gelijkenis vertoont met het gloednieuwe Rotterdam Centraal. Het is dus alleen dik vijftig jaar ouder.

Toeval? Het kan bijna niet. Volgens kunstenaar Tom Eyzenbach gebeurt het vaker, en ook wij hebben voorbeelden van opvallend leenwerk in de . Maar bewust jatwerk is het waarschijnlijk niet: ‘Het kan zijn dat het ontwerp door een van de architecten ooit oppervlakkig is gezien, en niet bewust is opgeslagen. Dan kan het zomaar opeens uit je pen vloeien als je aan het tekenen bent.’

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Wij zouden het ondertussen wel tof vinden als er op dat plein, naast die strandballen, een model van een DS zou komen te staan. Als eerbetoon.

Tom Eyzenbach exposeert overigens vanaf 30 augustus in Kunstruimte Kuub in Utrecht.

Foto bovenaan:
Opvallende overeenkomst tussen Citroenpaviljoen uit jaren zestig en Rotterdam CS uit 2014
Scroll naar top